Els Estats Units s’oposa frontalment a la taxa Google

Els Estats Units han llançat una ofensiva contra els països que finalment apliquin l’anomenada “Taxa Google”. El gravamen dels serveis digitals ha posat en escac al ja poc estabilitzat comerç internacional. Després de mesos agitats per la guerra comercial i per l’imminent Brexit, l’escenari internacional torna a contreure.

El secretari del Tresor dels Estats Units, Steve Mnuchin, ha afirmat que aquesta taxa “té un impacte discriminatori en empreses nord-americanes i són inconsistents amb l’arquitectura de les regles fiscals internacionals, que busquen gravar el benefici net i no els ingressos bruts”. En aquest cas, el secretari del Tresor ha puntualitzat que el país nord-americà “dóna suport” el debat que està tenint lloc a l’OCDE per solucionar “els problemes de sistema fiscal internacional”. No obstant això, per arribar a un “acord multilateral reeixit”, cal, segons l’opinió de Washington, que els països suspenguin els seus ‘taxes Google’.

Les primeres represàlies no han trigat a arribar: els Estats Units d’aplicar un aranzel del 100% sobre determinats productes importats de França com a represàlia a l’impost amb el qual París preveu gravar l’activitat en el seu territori de gegants digitals com Google i Amazon. Davant tal ofensiva, la Comissió Europea ha assegurat que estudiarà “totes les opcions” si aquests gravàmens es materialitzen, després que Brussel·les assegurés el dia anterior que els Vint “actuaran i reaccionaran units”.

Tot i el context convuls, Espanya mantindrà la seva aposta d’aprovar un impost sobre determinats serveis digitals quan es constitueixi formalment un Govern. La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha defensat en diverses ocasions la necessitat de crear un impost d’aquestes característiques per gravar activitats que actualment no tributen i que ajudin a adaptar el sistema tributari espanyol a les noves realitats de segle XXI.

“No és admissible que al segle XXI hi hagi algun país, Estat o força política que, via amenaça o coaccions, plantegi la seva disconformitat o negativa a què es posi en marxa una fiscalitat al segle XXI”, va assegurar Montero al juliol. “L’ideal és que s’arribi a un acord globalment o, si no, en l’àmbit europeu, però si no s’arriba a un acord en aquests dos àmbits, haurem d’actuar a nivell nacional. El Govern no descarta actuar i abordar la implantació d’aquesta taxa”, ha apuntat també la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, aquest estiu.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.