Estats Units

Els Estats Units marca rècord històric en ocupació

Els Estats Units tanca l’any amb un rècord històric en ocupació, generant 145.000 en l’últim mes del 2019. Aquesta xifra, menys de l’esperada, ha aconseguit mantenir una taxa d’atur del 3,5%. Les dades d’octubre i novembre van ser revisats a la baixa en registrar-se un total de 14.000 llocs de treball menys del publicat anteriorment. D’aquesta forma, en els tres últims mesos de l’any, el país va crear una mitjana de 184.000 treballs mensuals.

Aquesta situació de bonança no és singular, ja que els EUA acumula ja deu anys consecutius de creació de llocs de treball, la qual cosa suposa la seva major expansió laboral de la història moderna. “En termes generals, l’informe del mercat laboral de desembre mostra que el mercat laboral roman ferm”, assenyala Jay H. Bryson, economista de Wells Fargo Securities, qui considera que això dóna suport a la tesi que la Reserva Federal mantindrà la seva política monetària sense canvis en els pròxims mesos.

Els experts ho atribueixen en bona part a l’evaporació dels beneficis per la retallada fiscal, a la guerra comercial incentivada per la Casa Blanca, a la incertesa internacional i a la maduració interna del mercat laboral, on resulta cada vegada més complex trobar mà d’obra. Un altre element que defineix el futur de la força laboral resideix en què aquest desembre va haver-hi més dones que homes treballant, alguna cosa que no succeïa en gairebé una dècada.

Encara que la tendència és a la baixa, la solidesa del mercat laboral permet als Estats Units afrontar amb optimisme l’exercici econòmic de 2020. Els senyals són encoratjadors i anticipen un creixement del PIB pròxim al 2%. L’estabilitat laboral confirma l’estratègia de la Reserva Federal (Fed) de mantenir sense canvis els tipus d’interès, després de tres retallades consecutives en 2019. La inflació, a més, roman controlada, ja que els salaris no estan pujant al mateix ritme que en altres cicles de forta generació d’ocupació.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú