Tal com està plantejat l’escenari polític de Madrid i donat que ha adquirit una dimensió extraordinària per a la política espanyola, Converses a Catalunya us vol oferir una previsió de manera regular i a partir del conjunt d’enquestes que es vagin fent públiques.
Per assolir la màxima fiabilitat ho farem observant només els escons dels dos blocs en contesa. El de PP i Vox per una banda, i el del PSOE, Más Madrid i UP per una altra (perquè en definitiva és en aquests dos blocs on es juga el resultat) més la tercera previsió sense assignar-la a cap dels dos blocs, la de Cs en la qual plana la més gran de les incerteses. Primer per si assoliran el 5% que permet obtenir escons i que és la barrera per accedir al parlament madrileny.
Cal considerar que la llei electoral d’aquesta comunitat és proporcional pura a partir d’aquell límit esmentat. El percentatge de vots es tradueix automàticament en el mateix percentatge d’escons, i per tant, expectatives al marge, formar coalicions no atorga un especial avantatge des del punt de vista de la mecànica electoral. És un sistema diferent al que regeix en les eleccions generals, que són també proporcionals però on s’aplica el mètode d’Hondt, que atorga una prima a l’opció que treu més vots i també afavoreix, si bé en molta menor mesura, al segon partit.
L’altre element d’incertesa de Cs, és cap a on decantaria el seu vot si assolís representació, i en això tots els escenaris estan oberts. Podria tornar a reforçar Ayuso, abstenir-se, fet que tendiria a beneficar l’actual presidenta madrilenya sense comprometre però el vot, o bé donar suport a l’opció que faria president al candidat del PSOE, Gabilondo, si bé aquesta tercera hipòtesi es veu profundament alterada per la irrupció de Pablo Iglesias, que pot ser un element dissuasiu del suport al candidat socialista perquè el líder de Podemos sens dubte està polaritzant la campanya i tapant Gabilondo.
En la primera informació electoral que vam donar el bloc de centredreta assolia 65 escons, el de l’esquerra arribava als 63 escons, i Cs en treia 8.
Ara amb les enquestes publicades el 17 de març, els resultats oscil·len entre 67 i 72 escons per al bloc de PP i Vox, i entre 59 i 64 per a l’aliança de socialistes amb Errejón i Pablo Iglesias, mentre que Cs es mou entre no assolir cap representació per no arribar al 5%, i 7 escons que és la xifra mínima que s’assoleix en superar el 5%. En aquest escenari global donat que la majoria absoluta està en 69, i en la pitjor de les hipòtesis, el bloc de centredreta, amb 67 escons, tindria prou amb l’abstenció de Cs perquè Ayuso repetís.
Aquesta mirada global, però, té matisacions segons cadascuna de les enquestes. GAD3 és qui li dona un millor resultat a la centredreta, 72 escons, 0 a Cs i 64 a l’esquerra. Sociomètrica li atorga al PP i a Vox la majoria absoluta pelada, 69 diputats, per 7 a Cs i 61 al PSOE, més els dos partits a la seva esquerra. Finalment, Sigma2 situa el resultat de la dreta entre 67 i 69 escons, 7 també per a Cs i entre 59 i 62 per a l’oposició a Ayuso. Per tant, en aquesta primera onada que ja recull el primer impacte de la presència de Pablo Iglesias, el resultat tendeix a garantir la continuïtat d’Ayuso però amb una incertesa.
L’efecte Iglesias es fa palès perquè UP, que ara està molt lluny de Más Madrid, la seva escissió, en les previsions electorals pràcticament la iguala o fins i tot la supera, segons GAD3. Els socialistes podrien ser per una banda un dels afectats en veure reduir el seu nombre d’escons en benefici d’UP, però alhora també es podria produir un trasvasament de vots de Más Madrid al PSOE.
Sembla, per tant, que l’impacte d’Iglesias no serveix tant per millorar el percentatge de vots al seu bloc, com per modificar la correlació de forces entre els tres partits que el configuren. En aquesta tessitura cal observar com evoluciona l’abstenció perquè es veurà alimentada sobretot per votants del bloc d’esquerres, al menys segons el que observen les actuals matrius de transferència de vot que registren els principals fluxos cap als indecisos per part del PSOE, U,P, especialment Cs, i també en menor mesura Más Madrid.
Però és evident que això tot just comença i és molt aviat per saber com acabarà de consolidar-se la participació i el grau d’assimetria de l’abstenció que es presentarà en funció de cada partit. En tot cas el que és evident és que el PP és el que té una major fidelitat de vot, a anys llum de la resta perquè un 83% dels votants repetirà. El PSOE que el segueix, només assoleix un 57%, i tots els altres se situen entre el 40 i el 50% en excepció de Cs que només aconsegueix retenir el 14,5% dels votants.