El preu del lloguer ha patit un creixement superior al 50% des de l’any 2015. Segons l’últim estudi de Fotocasa, el preu mitjà del metre quadrat era de 7,13 euros fa cinc anys, mentre que a juny de 2020 és de 10,82 euros. Les comunitats autònomes que major increment han experimentat, en ordre descendent, són la Comunitat Valenciana, Catalunya, Comunitat de Madrid i Canàries.
València és la ciutat amb major increment (77%), seguida de Múrcia (58%) i Santa Cruz de Tenerife (52%). Un sobrecost que, tal com mostra l’estudi, ha provocat que fins a nou comunitats autònomes superin en l’actualitat els preus màxims que s’havien marcat en els anys de la bombolla immobiliària.
Ara bé, si ens atenim a aquest últim 2020, la tendència alcista s’ha vist alterada. El mes d’agost es va tancar amb noves baixades del preu del lloguer en un total de 28 capitals de província, els principals mercats del país, encara que en l’àmbit nacional es va incrementar un 0,8% mensual i un 4% interanual, fins a aconseguir els 11,4 euros per metre quadrat. Aquesta xifra mitjana suposa, segons l’índex de rendes actualitzat del portal immobiliari Idealista, el preu màxim de la sèrie històrica al país. Tot, malgrat la crisi sanitària i econòmica del coronavirus.
Amb tot, les zones més tensionades i demandades, com Màlaga, València, Sevilla, Bilbao o Palma, a més de Madrid i Barcelona, registren caigudes a l’agost del preu del lloguer, davant dels ascensos de les capitals de província menys saturades com Sòria, Osca, Zamora o Càceres. Així, encara que el preu mitjà augmenta un 0,8%, els principals mercats van cedir a l’agost.
Madrid i Barcelona, els dos grans mercats del país, continuen sent les ciutats més cares d’Espanya (16,1 euros el metre quadrat i 16 euros, respectivament). Totes dues localitats van aconseguir el preu màxim del lloguer de la sèrie històrica durant el mes de maig, i des de llavors el preu ha caigut un 4% en el cas de la capital i un 9% en el de la ciutat comtal. En variació interanual, tenint en compte el mes d’agost de 2019, Madrid cau un 0,9% i Barcelona un 3,9%.
Per contra, els preus van pujar a La Rioja (+2%), Regió de Múrcia (+1%), Catalunya (+0,5%), Navarra (+0,4%), Castella i Lleó, Aragó i Euskadi (+0,3% en els tres casos) i es van mantenir estables a Astúries. La Comunitat de Madrid (15 euros el metre quadrat) és la regió més cara, seguida de Catalunya (14,6 euros). Els segueixen Balears (12,5 euros) i Euskadi (12,1 euros). En el costat oposat de la taula es troben Extremadura (5,4 euros el metre quadrat) i Castella-la Manxa (5,6 euros), que són les comunitats més econòmiques.