El govern Sánchez continua tenint responsabilitats importants en les conseqüències

El procés de desescalada que s’ha iniciat a una part d’Espanya i també a la part menys poblada de Catalunya, que acull el 10% de la població, està sent presentada de manera reiterada pel govern i pels mitjans de comunicació afins com d’exclusiva responsabilitat dels ciutadans, en el sentit que si no mantenen les mesures de seguretat establertes es pot produir una marxa enrere.

Aquest és un fet evident però, per si sol no garanteix el resultat perquè hi ha una dimensió fonamental que el govern espanyol oculta com a conseqüència de l’insuficient nombre de proves de contagi dutes a terme i al secretisme oficial que impera sobre les mateixes i la seva distribució territorial.

Aquest és un fet decisiu perquè el problema del coronavirus SAR-COD-2 és la presència de portadors asimptomàtics, lligada a que la malaltia es transmet abans de presentar símptomes. Aquest fet provoca que hi hagi un nombre desconegut de persones al país que encara que siguin portadores no en tinguin consciència i vagin disseminant la seva càrrega vírica. Els exemples són múltiples. Seria el cas del taxista o conductors d’automòbils de lloguer, portadors sense símptomes  que estarien transmeten els seus virus a l’interior del seu vehicle, sense saber-ho, senzillament perquè el govern no ha adoptat cap mesura per identificar aquestes persones.

L’única resposta vàlida és la que precisament el govern espanyol no està aplicant i que es concentra en dos mots que no deixen de reiterar-se fins a l’infinit: “test, test, test” i “dades, dades, dades” perquè ens indiquin qui són, a on estan i com s’han mogut els portadors, per tal de poder intervenir ràpidament per trencar la cadena de contagi. Com més ràpida sigui aquesta intervenció, com més es produeix en temps real, més control es té sobre la pandèmia, i això és el que no fa el govern.

Per exemple, si a Barcelona es detecten nous casos, cal saber immediatament on viuen, on han estat al llarg d’aquests dies i rastrejar els contactes. D’aquesta manera confinen a persones o grups de població concrets (un poble, un barri, una escala), i s’evita la brutal distorsió de l’enfocament espanyol sobre l’economia del confinament de grans territoris. Aquesta és la gran responsabilitat del govern espanyol que no compleix malgrat que és conscient de la seva omissió.

N’és tan conscient que contínuament pretén donar gat per llebre a l’opinió pública, presentant-se com un dels governs del món que més proves ha fet. Ja ho va fer quan el ministre de Salut, Salvador Illa, i després el president Sánchez, van anunciar que d’acord amb les dades de l’OCDE eren el setè país del món en nombre de test per càpita duts a terme, quan en realitat es va descobrir que hi havia hagut una manipulació i que un cop depurades les dades van caure fins al lloc dissetè.

El govern Sánchez continua donant gat per llebre a l’opinió pública, presentant-se com un dels governs del món que més proves ha fet Click To Tweet

No contents amb aquest afer han tornat a repetir els mateixos personatges. Ara al·ludint a un informe fantasma de la  reconeguda Johns Hopkins University. Segons Sánchez, ratificat després per Illa, Espanya tornava a ocupar un lloc destacat. Després que la coneguda cadena de televisió nord-americana CNN investigués aquest estudi fantasmagòric demostrant que no existia, Illa sense esmentar el desmentiment va voler-ho resoldre a força d’explicar que no era un informe, sinó una “base de dades” de la qual disposava aquella universitat. Segurament es volia referir a la “Worldometers”.

Si en aquesta base de dades es compten els països per nombre absolut de test realitzats, Espanya figura en cinquè lloc. El problema és que utilitzades les dades així es distorsionen les mateixes, perquè no diferencia els països en raó de la seva població. Islàndia es el país del món que ha fet més test per la grandària de la seva població, però és tan petit que si mirem només la xifra total resta a la cua. El que cal mesurar és el nombre de proves de diagnòstic en relació al total de la població. En concret, en  aquella base de dades, per cada milió d’habitants. Quan es mesuren en aquests termes reals, Espanya passa a ocupar el lloc quinzè, molt semblant al que li atorgava l’OCDE.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Creus que la Generalitat de Catalunya és responsable del mal tracte donat a les residències de gent gran?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.