María Jesús Montero, ministra d’Hisenda en funcions, ha promès incrementar la recaptació per poder complir amb el dèficit dels pressupostos pactats amb la Unió Europea. En concret, Montero ha afirmat que la pujada dels impostos estarà centrada en les grans corporacions i grans fortunes, a més de revisar les exempcions i bonificacions en l’Impost de Societats.
Montero va argumentar que només al voltant del 0,3% dels ingressos de l’Estat provenen de la gran riquesa, un percentatge «molt inferior» al d’altres països europeus i va insistir que, «amb independència de la figura tributària» que es triï, grans fortunes i empreses han d’augmentar les seves aportacions per al sosteniment dels serveis públics. La ministra va confirmar que la recaptació està comportant segons els termes previstos i ha subratllat que cal treballar en les reformes fiscals que el Govern socialista va plantejar en el seu projecte de pressupostos generals de l’Estat, al·legant que hi ha un «decalatge» amb la UE en alguns tributs que «cal corregir per complir amb els objectius de dèficit».
D’altra banda, ha insistit que Espanya ha de «liderar» i «ser avantguarda» en els debats internacionals de temàtica fiscal i per això ja ha proposat mesures amb vocació europeista.En aquest sentit, ha dit que Europa ha de tenir una fiscalitat «harmonitzada» i per abordar assumptes com el canvi climàtic, analitzant de forma «globalitzada» quines energies incentivar, quins comportaments industrials desenvolupar i quines conductes conduir dels ciutadans per millorar el planeta i la salut.
Referent a això, ha recordat el cas dels EUA, on els milionaris «estaven reclamant una major capacitat d’aportació a la fiscalitat del país perquè creien que era de justícia social posar un impost a les grans fortunes», en un país «que ha estat sempre peculiar en aquesta matèria i no ha fet de l’estat de benestar un senyal d’identitat», ha dit.
Per això, opina que a Espanya s’ha de generar major confiança en les institucions i fer de la justícia fiscal «una bandera», parlant de redistribució de la riquesa lligada a posar «en primer pla» la lluita contra les desigualtats i a permetre una estabilitat política i social. En aquest sentit, ha defensat la necessitat de dur a terme una «pedagogia fiscal» perquè els ciutadans vegin «sentit» i «utilitat» als impostos i “identifiquin” els serveis públics que reben amb la contribució que realitzen. d’aquesta manera, ha lamentat que «sembla que la fiscalitat a la baixa és el que està de moda» i ha defensat que «no hi ha progrés possible si no hi ha justícia social», de manera que confia a aconseguir un consens per trobar la «fórmula màgica» que indiqui quant és «el just» que els ciutadans aportin per «aconseguir els serveis justos».