La Destatis, Oficina Federal d’Estadística d’Alemanya, va revelar ahir unes dades econòmiques preocupants. L’Estat alemany va obtenir en el primer semestre de l’any un dèficit equivalent al 3,2% del producte interior brut a causa de la crisi del coronavirus. El conjunt de les administracions central, regional i local més la caixa de la seguretat social van gastar en aquest període 51.600 milions d’euros més dels que van ingressar. En comparació, en el primer semestre de 2019 l’Estat alemany havia obtingut un superàvit de 46.500 milions d’euros.
L’economia va sofrir un enfonsament històric –el més gran des de que hi ha registres, que arrenquen en 1970– del 9,7% en el segon trimestre, una mica menor al 10,1% de caiguda avançada en un primer terme. Cap dels motors econòmics va salvar el coll. La despesa dels consumidors es va contreure el 10,9%, les inversions de capital es van enfonsar el 19,6%, les exportacions van minvar el 20,3%… També va caure un 4,2% la construcció.
Destatis va caracteritzar la situació com de “massiu enfonsament de la demanda interna i internacional”, cosa que es reflecteix en el comportament de totes les variables. Només va aguantar el consum estatal, amb un creixement de l’1,5% pel desplegament dels programes de rescat. Sense anar més lluny, la pandèmia ha obligat el parlament a retirar el fre constitucional que exercia sobre el deute per a permetre que el Govern financi la seva resposta a la crisi i un impuls fiscal que comportarà l’emissió rècord de deute nou per 217.800 milions d’euros. El gir ha provocat un dèficit de 51.600 milions fins a juny (-3,2%).
El comerç exterior -un dels puntals de la primera economia europea- també es va enfonsar a causa del coronavirus. En el segon trimestre les exportacions van caure un 20,3 per cent respecte al primer trimestre mentre que les importacions es van contreure en un 16,0 per cent. El Govern alemany estima que el PIB es contraurà en el conjunt d’enguany un 6,3 per cent. El Bundesbank (banc central) situa la caiguda en el 7 per cent.
Una mica d’esperança va aportar la publicació també aquest dimarts de l’índex de confiança empresarial Ifo, que deixa entreveure que la economia més gran europea ja ha tocat fons i està en vies de recuperació, encara que no traçarà una marcada forma de V, sinó que més aviat sembla que serà lenta i, sobretot, desigual. L’índex ha augmentat fins als 92,6 punts a l’agost, des dels 90,4 previs. En referència al dèficit s’espera que la situació sigui millor durant el proper any.
Les valoracions depenen molt del sector. En un extrem estan els serveis, que milloren clarament la seva valoració tant del present com del futur a sis mesos. En l’extrem contrari es troben el comerç, especialment en el majorista, i la construcció, on millora la percepció del present però es manté el pessimisme respecte al futur. I a mig camí queda la indústria, que percep en general la situació actual molt millor que fa un mes perquè les expectatives i comandes augmenten, encara que encara moltes empreses valoren com a negatiu l’entorn present.
Destatis va caracteritzar la situació com de massiu enfonsament de la demanda interna i internacional, cosa que es reflecteix en el comportament de totes les variables Share on X