Delícies de tardor: Receptes amb castanyes per gaudir

Aquí tens algunes receptes amb castanyes que es poden preparar a qualsevol indret, aprofitant el seu sabor dolç i terrós que les fa ideals tant per a plats dolços com salats.

1. Crema de castanyes

Una opció deliciosa i reconfortant per als dies frescos.

Ingredients:

  • 500 g de castanyes pelades
  • 1 porro
  • 1 patata
  • 1 litre de brou de pollastre o de verdures
  • 200 ml de nata líquida
  • 2 cullerades de mantega
  • Sal i pebre al gust
  • Nou moscada (opcional)

Preparació:

  1. Escalda les castanyes durant 10 minuts per facilitar-ne el pelat.
  2. Pela les castanyes (traient tant la pell dura com la pell fina).
  3. En una olla, fon la mantega i salta el porro tallat a rodanxes fins que estigui tou.
  4. Afegeix les castanyes pelades, la patata a daus, i el brou. Porta-ho a ebullició i deixa-ho coure a foc lent durant 20 minuts, fins que les castanyes estiguin toves.
  5. Tritura la barreja amb una batedora fins que quedi una crema suau.
  6. Afegeix la nata líquida i assaona amb sal, pebre i una mica de nou moscada.
  7. Torna a escalfar la crema a foc lent durant uns minuts i serveix calenta.

2. Pollastre rostit amb castanyes

Un plat principal amb un toc de tardor.

Ingredients:

  • 1 pollastre sencer (o cuixes, si es prefereix)
  • 300 g de castanyes pelades
  • 1 ceba gran
  • 2 grans d’all
  • 1 got de vi blanc
  • 1 got de brou de pollastre
  • Oli d’oliva
  • Sal, pebre i herbes aromàtiques (romaní, farigola)

Preparació:

  1. Escalda les castanyes durant uns 10 minuts per pelar-les fàcilment. Un cop pelades, reserva-les.
  2. Preescalfa el forn a 180ºC.
  3. Assaona el pollastre amb sal, pebre i les herbes aromàtiques.
  4. En una paella amb oli d’oliva, daura el pollastre per tots els costats i reserva’l.
  5. En la mateixa paella, sofregeix la ceba picada i els alls fins que estiguin tendres.
  6. Afegeix les castanyes a la paella i salta-les durant uns minuts.
  7. Col·loca el pollastre en una safata per al forn, afegeix-hi les castanyes, el sofregit de ceba i all, el vi blanc i el brou de pollastre.
  8. Cou al forn durant uns 45 minuts, ruixant amb els sucs de tant en tant, fins que el pollastre estigui ben cuit.
  9. Serveix-lo acompanyat de les castanyes i salsa.

3. Puré de castanyes

Un acompanyament cremós per a plats de carn o com a base per altres preparacions.

Ingredients:

  • 500 g de castanyes pelades
  • 300 ml de llet
  • 50 g de mantega
  • Sal i pebre al gust

Preparació:

  1. Escalda les castanyes durant 10 minuts, pela-les i reserva-les.
  2. Cou les castanyes en una olla amb la llet durant uns 20 minuts, fins que estiguin toves.
  3. Tritura les castanyes amb una batedora o passa-les pel passapuré.
  4. Afegeix la mantega al puré, remena bé i assaona amb sal i pebre al gust.
  5. Serveix com a guarnició per a carns rostides o plats de tardor.

4. Panellets de castanya

Una variant dels panellets tradicionals, on les castanyes aporten un toc diferent.

Ingredients:

  • 300 g de castanyes pelades i cuites
  • 200 g de sucre
  • 1 rovell d’ou
  • 150 g de pinyons
  • Ratlladura de llimona

Preparació:

  1. Cou les castanyes fins que estiguin toves, i tritura-les fins a obtenir una pasta homogènia.
  2. Afegeix el sucre, el rovell d’ou i la ratlladura de llimona a la pasta de castanyes i barreja bé.
  3. Forma petites boles amb la massa i arrebossa-les amb els pinyons.
  4. Preescalfa el forn a 180ºC i col·loca els panellets en una safata per al forn.
  5. Forneja durant 10-15 minuts, fins que els panellets estiguin daurats.

5. Castanyes en almívar

Una recepta dolça que es pot menjar sola o com a acompanyament de pastissos i postres.

Ingredients:

  • 500 g de castanyes pelades
  • 300 g de sucre
  • 500 ml d’aigua
  • 1 branca de canyella
  • Pela de llimona o taronja

Preparació:

  1. Cou les castanyes durant 20 minuts en aigua bullent fins que estiguin toves.
  2. En una altra olla, prepara l’almívar amb el sucre, l’aigua, la canyella i la pela de llimona o taronja. Porta-ho a ebullició i deixa-ho bullir suaument durant 10 minuts.
  3. Afegeix les castanyes cuites a l’almívar i cuina-les a foc baix durant uns 20-30 minuts, fins que absorbeixin bé el sabor de l’almívar.
  4. Deixa refredar les castanyes en l’almívar i serveix-les com a postre o acompanyament de gelats, cremes o pastissos.

Amb aquestes receptes, podràs aprofitar al màxim el sabor versàtil de les castanyes i donar un toc tardorenc als teus àpats.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.