Si el govern no hagués reaccionat ràpidament davant el coronavirus, Portugal hauria pogut patir un desastre molt pitjor.
El país veí té la proporció de majors de 80 anys més elevada de la UE tan sols després de Grècia i Itàlia. El sistema de sanitat portuguès no està ni ben equipat ni compta amb personal suficient, en bona part degut a les successives onades d’emigrants qualificats.
Portugal compta amb 4,2 llits d’UCI per cada 100.000 habitants, mentre que Espanya en té nou, i Alemanya, una trentena.
En efecte, com explica el doctor Ricardo Baptista Leite especialitzat en malalties contagioses i diputat del partit d’oposió de centre-dreta PSD, «degut a la fragilitat del nostre sistema sanitari, podria haver estat molt pitjor que a Itàlia o Espanya».
El govern socialista portuguès no va tardar en reaccionar, a diferència del espanyol. El primer cas de coronavirus a Portugal es va detectar el 2 de març, un mes després que a Itàlia. 30 dies preciosos per aprendre lliçons, que a diferència de Madrid, Lisboa va aprofitar.
Les manifestacions públiques ja s’havien prohibit a Portugal quan el govern de Sánchez en bloc participà amb gran pompa en una concentració de més de 100.000 persones a Madrid el 8 de març en motiu del dia internacional de la dona.
Les manifestacions públiques ja s’havien prohibit a Portugal quan el govern de Sánchez participà amb gran pompa en una concentració de més de 100.000 persones en motiu del dia internacional de la dona. Share on X
A Portugal, les escoles varen tancar el dilluns 16 de març, quan tan sols hi havia 245 casos detectats. A Espanya se’n coneixien més de 2.000 quan la major part de governs autonòmics decidiren tancar les aules el 12.
L’estat d’emergència, pel qual el govern portuguès imposà el confinament, arribà el 18 de març. El país comptava llavors amb menys de 500 casos. Espanya havia pres una mesura similar tres dies abans, però en aquell moment ja havia detectat més de 5.000 infeccions.
El govern portuguès ha emmagatzemat un milió de tests, i ha efectuat tres vegades més proves per miler d’habitants que França, el país que gasta més en prestacions socials del món.
Es cert que Portugal compta amb un factor avantatjós inesperat: la geografia. Situar-se en l’extrem occidental d’Europa, tenir només una frontera terrestre, i comptar amb una població concentrada a la costa lluny de la zona limítrofe amb Espanya han estat factors importants.
Des d’un punt de vista econòmic, el govern portuguès ha autoritzat, a diferència de l’espanyol, la continuació de la major part d’activitats econòmiques. Les fàbriques i obres segueixen obertes.
També ha sabut utilitzar de forma intel·ligent l’encara potent indústria tèxtil portuguesa, reorientant-la cap a la producció massiva de mascaretes i altres peces de protecció. Més de 250 empreses han respost a la crida del govern. Plegades, sumen una capacitat de producció que el sector estima de varis milions d’unitats per setmana. Més que suficients per garantir l’auto-abastiment. De fet, Portugal espera poder començar a exportar-ne dintre de poc.
Políticament parlant, els partits d’oposició portuguesos han signat una treva amb el govern socialista, causant enveja a Madrid.
El dissabte 25 d’abril, Portugal tenia registrats prop de 23.000 casos pels 220.000 a Espanya, menys de la meitat per miler d’habitants. La proporció de morts respecte el total d’infectats és també pràcticament la meitat de l’espanyola.
Potser el perill més gran que ha d’afrontar ara Portugal és la pèrdua de la temporada alta turística. El país depèn desmesuradament dels ingressos del sector, que s’espera que aquest estiu baixin més del 60%. Actualment, més del 19% del PIB portuguès es deu al turisme, un percentatge superior a l’espanyol en set punts percentuals.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS