Crida a un gran pacte de regeneració política a Catalunya que superi les crisis que la tenallen

  1. Ens adrecem a tots els ciutadans de Catalunya i en especial a aquells que veuen amb profunda preocupació el conjunt de crisis que ens afligeixen i la manca de solucions polítiques a aquestes.  La pandèmia del coronavirus ha agreujat la situació, de manera que Catalunya es troba avui en una tessitura particularment greu. Si no trobem el camí per superar l’atzucac, correm el risc de fer un gran pas enrere. Tenim una responsabilitat històrica davant nostre.
  2. Per aconseguir-ho, cal superar el bloqueig, la divisió, el pessimisme i la polarització política amb un esforç transformador i mobilitzador, capaç d’aplegar la ciutadania al voltant d’un nou projecte polític ambiciós i renovador. Aquest ha de centrar-se en les persones, en la recerca de solucions als problemes reals i en la gestió honesta i eficaç de la cosa pública. Cal recuperar el seny, la il·lusió i el pols del país en una empresa compartida amb Espanya i Europa.
  3. Espanya és una realitat plural, com indica el mateix preàmbul de la Constitució, a la modernització de la qual hem de contribuir i, si s’escau, adequar-la en el temps. Europa és el nostre marc natural i ens ofereix, ara mateix, una agenda política transformadora, un suport econòmic solidari i ens marca el camí a seguir per superar les crisis que ens tenallen. Per altra banda, hem de contribuir a completar el projecte d’una Europa unida i plural, sense la qual tots plegats aniríem a la irrellevància internacional.
  4. Les pròximes eleccions catalanes del mes de febrer són una cruïlla decisiva. Demanem a totes les forces polítiques que s’adhereixin a aquest DECÀLEG i manifestin explícitament el compromís de traduir-lo – immediatament després de les eleccions- en un gran pacte de regeneració política pel futur dels catalans, que cobreixi , almenys, tot l’horitzó de la pròxima legislatura.

DECÀLEG DE REGENERACIÓ

I .-  La Constitució espanyola i l’Estatut de Catalunya, en el marc del Tractat de la Unió Europea, són les bases de la nostra convivència i del nostre Estat de dret.

II .-  És l’hora d’Europa. Des de la Unió Europea se’ns marca el camí que hem de seguir per superar les crisis actuals. Hem d’aprofitar l’oportunitat que ens ofereixen els fons europeus que arribaran a Catalunya per superar la pandèmia i que marquen els objectius productius de futur. Cal  un nou europeisme a Catalunya que treballi a l’uníson amb Espanya i la Unió Europea.

III.- La Unió Europa respecta la integritat territorial dels seus estats membres segons les seves respectives normes constitucionals i només accepta referèndums territorials d’acord amb aquestes normes, tal com acaba de fer palès la Comissió de Venècia del Consell d’Europa. No es pot enganyar als ciutadans amb propostes il·legals, unilaterals i contràries a la Unió Europea.

IV.- La Unió Europea és el marc dels nostres valors democràtics i  fonamenta la nostra economia social de mercat, eina per a la transformació i recuperació econòmiques i base de la nostra projecció al món.

V.- Compromís en fer una autocrítica honesta que examini la part de responsabilitat de cadascun en la gènesi de la situació actual de bel·ligerància política, causada especialment pel “procés“, i compromís en tractat de superar-la, sense caure en la recriminació de l’altre.

VI.- Impulsió d’un nou catalanisme compromès amb la nostra llengua i cultura, el progrés de les persones, comptant amb Espanya i Europa com a marcs polítics més amplis.

VII.-  És necessari millorar la governança política i això vol dir   governar per a tots els catalans, modernitzar l’administració per fer-la eficient i eficaç, reformar la llei electoral i situar els problemes dels ciutadans al centre de l’agenda política, especialment els joves i els menys afavorits.

VIII.- Cal prioritzar i consensuar postures sobre el reequilibri territorial de Catalunya, així com una nova política de salut pública, una nova llei sobre educació i  proporcionar un suport vital a la família i a la natalitat.

IX.-  Tota política per aixecar Catalunya passa necessàriament perquè la ciutat de Barcelona superi la seva decadència, i assoleixi nous lideratges a escala global per tornar a ser competitiva amb Madrid en la condició i consideració que ambdues ciutats tenen en el concert internacional.

X.- Els ciutadans tenen  dret a un bon govern i  són mereixedors d’una  regeneració de la política. Cal retornar al debat sobre el bé comú, superar les ferides socials   i prioritzar la recuperació econòmica, social i cultural del país.

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.