Ja disposem del creixement del PIB per autonomies segons les dades de l’AIReF

Disposem ja dels resultats del creixement del Producte Interior Brut (PIB) pel conjunt d’Espanya i per a cada una de les comunitats autònomes del primer trimestre d’enguany.

El resultat assenyala un creixement substancial del 3,8% pel conjunt, si bé cal matisar aquesta xifra en el sentit que encara forma part del “rebot” que es va produir després de la intensa caiguda del 2020 a causa de la covid. En realitat, cal recordar-ho una vegada més, encara no hem assolit, malgrat aquest creixement, el PIB del 2019.

Per comunitats autònomes, se situen clarament per sobre de la mitjana espanyola Balears amb un 5,9%, Canàries amb un 5,7% i Madrid amb un 4,3%. La idea que transmeten aquestes dades és que el turisme a les illes ha estat un motor importantíssim d’aquesta xifra, mentre que en el cas de Madrid les causes es deriven més aviat del conjunt de la seva bona dinàmica econòmica que ja fa temps que manté.

També Andalusia ha assolit un resultat superior a la mitjana amb un 4,0%. Immediatament darrere, amb un 3,9%, se situa Catalunya que continua mantenint aquesta posició intermèdia en la seva dinàmica econòmica que no li permet assolir les primeres posicions, però ni molt menys cau al fons de la classificació. El creixement català és una dècima superior a la mitjana espanyola.

Per darrere se situen Múrcia, Navarra i el País Basc, amb xifres entre el 3,7% i el 3,5% en el darrer cas.

Ocupen els llocs de la cua Astúries, Cantàbria i Extremadura. Aquesta última no aconsegueix emergir de la situació de cua que ocupa.

Aquestes són dades referides a les taxes interanuals, és a dir, del primer trimestre d’enguany al primer trimestre de l’any anterior.

Si observem les dades intertrimestrals que ens assenyalen com s’ha mogut l’economia de gener a març en relació amb el trimestre precedent, podem veure que l’evolució és diferent perquè si bé les illes del Mediterrani i de l’Atlàntic continuen ocupant la primera posició, amb Balears amb un 0,9% i Canàries amb un 0,8%, el tercer lloc correspon a Astúries amb un 0,6%, mentre que en el valor interanual ocupava la darrera posició. Per tant, mesurat en aquests termes, la situació del principat es revela com a més positiva.

On no hi ha canvis és a Catalunya que manté també en aquest registre la cinquena posició amb un 0,5% de creixement, una magnitud que comparteix amb nombroses comunitats autònomes com Aragó, Castella i Lleó, Madrid, La Rioja i Navarra. I que és a més el valor de la mitjana espanyola.

Qui creus que quedarà primer a les eleccions del 23-J a Catalunya?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.