Covid: una vacuna nacional per convèncer els francesos indecisos

Els francesos són tradicionalment escèptics davant les vacunes.

Així doncs, no va ser estrany que al desembre de l’any passat només un 40% dels francesos enquestats van respondre que es vacunarien contra el Covid en cas que hi hagués una vacuna disponible. Llavors, un 62% dels espanyols i un 77% dels britànics ja es mostraven favorables a la vacunació.

Però, a dia d’avui, la vacunació avança a bon ritme a França. Segons les dades recopilades pel Financial Times, ja han rebut al menys la primera dosi un 52% dels francesos.

Amb tot, persisteix un grup no negligible de gals irreductibles. Aquests es neguen obertament o tenen encara seriosos dubtes per vacunar-se. Segons un sondeig recent, es tracta de al menys dos de cada deu francesos.

Un percentatge massa elevat tenint en compte que s’estima que la immunitat de grup davant la variant Delta del virus s’assolirà només amb més del 90% de la població vacunada (tot i que aquesta xifra no diu res de les futures variants).

Entre el 20% de la població francesa que de moment prefereix no vacunar-se, els veritables opositors a les vacunes o “antivax” són una minoriaexpliquen els investigadors francesos Anne-Marie Moulin i Gaëtan Thomas. En realitat els que dubten, i que per prudència no volen rebre la injecció encara, i els categòricament oposats a la vacunació formen dos grups diferents.

Entre els primers, molt més nombrosos i en principi oberts a repensar-se la seva posició, la seva principal por es refereix a la tecnologia d’ARN missatger utilitzada per les vacunes en voga a Occident.

Per a tots ells, el laboratorio farmacèutic francès Sanofi podria portar excel·lents notícies: la seva vacuna contra el Covid, que segueix el principi tradicional de la vacunació, hauria d’estar llesta al desembre d’aquest any.

Els investigadors de Sanofi van passar un 2020 de malson. Es van haver de resignar a abandonar la cursa per aconseguir una plaça entre els laboratoris que han aconseguit comercialitzar les vacunes de primera generació, com Pfizer, Moderna o AstraZeneca.

Ara, el principi que segueix la nova vacuna de Sanofi no es basa ni en ARN missatger (com Pfizer i Moderna) ni en adenovirus (AstraZeneca i Johnson & Johnson).

La nova vacuna de Sanofi no es basa ni en ARN missatger (com Pfizer i Moderna) ni en adenovirus (AstraZeneca i Johnson & Johnson)

El president de Sanofi, Olivier Bogillot, en anunciar la notícia el 5 de juliol passat va subratllar que la seva vacuna presentarà els avantatges d’una tecnologia verificada i utilitzada des de fa anys .

De fet, Sanofi és el líder mundial de les vacunes contra la grip tradicional, experiència en què es basa la seva nova vacuna contra el Covid.

De fet, els resultats dels assaigs de fase 2 de la vacuna de Sanofi, desenvolupada en associació amb el britànic GSK, apunten a una eficàcia d’entre el 95% i el 100%Percentatges prometedors i de fet superiors a les vacunes d’ARN missatger actualment disponibles.

A més de l’elevat grau d’eficàcia i de seguretat que l’empresa francesa insisteix a assenyalar, a França hi ha també el factor patriòtic. Gens menyspreable en un país tan orgullós del seu passat com França.

Hereus de Louis Pasteur, un dels pares de les vacunes, els francesos van veure amb frustració com el seu país va ser un dels que van respondre amb més confusió i lentitud davant l’avanç de la pandèmia.

Si Sanofi aconsegueix una vacuna segura i eficaç, encara que sigui tard, l’honor estarà en part salvat.

Creus que el Govern Català està gestionant bé la pandèmia?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.