En l’últim Informe Mensual de CaixaBank Research s’estableix una relació interessant entre les diferents mesures que es van prendre durant l’esclat de la pandèmia del Coronavirus i els efectes negatius sobre l’economia. Segons els respectius autors de l’estudi, els països que més van limitar la mobilitat pitjors conseqüències econòmiques estan patint. L’objectiu de minimitzar el cost humà del Coronavirus, evitar que els hospitals es veiessin desbordats i guanyar temps per conèixer i així combatre el virus. No obstant això, les restriccions a la mobilitat comporten un cost econòmic important. En un moment en què nombrosos països enceten una desescalada gradual i amb les primeres estimacions del PIB del primer trimestre, es comença a albirar el que les mesures de distanciament social estan comportant per a l’economia en aquest segon trimestre del 2020.
Xina va iniciar les mesures de confinament al gener i les va mantenir actives durant tot febrer i març. Per la seva banda, la majoria dels països europeus i americans van començar a aplicar restriccions a la mobilitat a la fi del primer trimestre, però aquestes van seguir i es van intensificar durant els mesos d’abril i maig. I és que mentre que en el primer trimestre l’epicentre de la pandèmia es va situar a la Xina, aquest es va traslladar a Europa el mes d’abril i al continent americà al maig.
Aquells països amb graus de confinament més estrictes durant els primers mesos de l’any -i, per tant, amb menors nivells de mobilitat dels seus ciutadans- també han estat els que han patit majors caigudes de l’activitat econòmica. Així, per exemple, a la Xina, país amb unes mesures de confinament severes al llarg de tot el primer trimestre, la contracció del PIB es va situar en el -9,8% (en termes intertrimestrals); a Itàlia i Espanya, països on les polítiques de confinament van arribar més tard però van ser estrictes, la caiguda es va emplaçar al voltant de l’-5%; per la seva banda, a Alemanya i EUA, països que van implementar mesures de distanciament menys severes i més tardanes, la contracció va ser de l’-2,2% i -1,2%, respectivament.
Però encara l’economia està en risc de veure més perjudicada. En el segon trimestre Espanya i França han patit una caiguda de l’activitat de prop d’un 20% intertrimestral, pel fet que les mesures de distanciament social estan sent més severes que en la majoria de les economies avançades i que l’avanç en la desescalada és més gradual. En un nivell intermedi estaria Portugal, amb una caiguda encara substancial però una mica menor (de l’ordre del 15%). Finalment, l’impacte econòmic a Alemanya i els EUA S’estima menor (al voltant del 10%), davant d’unes mesures que han estat més laxes i menys generalitzades.
Tot i que els autors de l’estudi reconeguin que la intensitat de la desacceleració econòmica depenen d’altres factors com, per exemple, l’èxit amb què les diferents economies hagin expandit el teletreball o la magnitud de les respostes de política econòmica per esmorteir l’impacte de xoc, apunten el distanciament social com una de les causes directes de l’afebliment dels països que més han limitat la mobilitat durant els dos primers trimestres de l’any.
Més informacions sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS
Segons els respectius autors de l'estudi, els països que més van limitar la mobilitat pitjors conseqüències econòmiques estan patint Click To Tweet