Coronavirus: El caos dels controladors

Una de les condicions essencials per avançar amb seguretat en el control de la pandèmia són els controladors, aquell personal especialitzat que es dedica a identificar els contactes de totes les persones que han donat positiu en el test del coronavirus.

Com es pot constatar a la taula adjunta, malgrat que en teoria existeix un comandament únic, que és una de les principals raons adduïdes per mantenir l’estat d’alarma, les diferències entre poblacions en relació a la disponibilitat de controladors són extraordinàriament grans, i oscil·len entre els 3.168 habitants per controlador de La Rioja, als 149.390 de Múrcia. Naturalment, en relacionar la xifra d’habitants per controlador no tenim en compte l’impacte i dinàmica que ha tingut la pandèmia en cada zona perquè, per exemple en el cas de Múrcia en que l’impacte ha estat molt petit, això pot justificar el baix nombre de controladors per habitant. El cas de La Rioja és un altre model diferent. Va començar  sent una de les comunitats més afectades, però precisament la pràctica duta a terme d’efectuar un elevat nombre de PCR per habitant, i no gens menys que 85, quasi el doble que a Catalunya, i l’elevat nombre de controladors li han permès aconseguir el bon control de la malaltia, de manera que el 13 de maig, dia de referència utilitzat, van morir 6 persones però només va tenir 2 nous casos al dia. Comptant que les morts es produeixen al cap de com a mínim de 2 a 3 setmanes de la infecció, es pot dir que La Rioja ha sortit de la seva fase més difícil.

La referència de morts totals per controlador ens dóna una idea més exacta del grau de control que es pot tenir, sobretot si a més es compara amb el nombre de casos diaris. Es pot veure aleshores que la dispersió és menor, si s’exceptua Madrid i Catalunya, perquè les CCAA se situen per una banda entre 3 i 10 morts per controlador, i per una altra entre 12 i 22. En aquests ordres de magnitud, Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana presentarien xifres més altes, per sobre dels 30 morts per controlador. En aquest bloc la pitjor situada seria Castella i Lleó que encara presenta 99 casos per dia (13 de maig).

Controladors: les diferències entre poblacions en relació a la disponibilitat de controladors són extraordinàriament grans Click To Tweet

En aquest context, Catalunya és clarament l’autonomia més mal preparada, seguida a distància de Madrid. Té un nombre de controladors per mort molt alt, presenta una xifra singularment elevada de morts per dia i és, després de Madrid, la segona amb nous casos diaris. Per últim presenta un  nombre de PCR que diagnostiquen la malaltia sensiblement més baix que Madrid.

Aquestes xifres assenyalarien que Catalunya hauria de fer un esforç molt més gran per disposar de més personal controlador (vegeu com la proporció amb Madrid és superior de 2 a 1), així com hauria d’augmentar almenys un 30% el nombre de PCR per 1.000 habitants. La Generalitat en aquest sentit no ha adoptat les mesures necessàries per garantir en els pròxims mesos un control suficient de la propagació de la COVID-19.

Dades a 13 de maig

Més informacions sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Estàs d'acord que es prolongui l'Estat d'Alarma un mes?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.