Les dades de l’INE sobre el registre de noves hipoteques mostren com la tendència alcista s’ha vist truncada per la pandèmia mundial del coronavirus. El descens pròxim al 15% s’ha xifrat en 333.721 unitats, la xifra més baixa des de 2017 i un 7,6% menys que en l’exercici anterior
“L’especial situació en 2020 a causa de la crisi sanitària ocasionada per la covid-19 va provocar que l’evolució del nombre d’hipoteques sobre habitatges fos diferent en els diferents períodes de l’any. Durant els mesos en què es va establir l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de la crisi sanitària, l’atenció diària al públic en els Registres de la Propietat es va realitzar exclusivament mitjançant correu electrònic o per via telefònica”, explica l’Institut Nacional d’Estadística.
I afegeix que, “en el transcurs d’aquests mesos, en els quals es va suspendre l’obertura al públic dels Registres de la Propietat, es va produir una disminució important del nombre d’hipoteques constituïdes sobre d’habitatges. El descens més gran en taxa anual es va registrar el mes de maig (–27,6%). Amb la desescalada i l’arribada de la nova normalitat es va observar una progressiva recuperació del nombre d’hipoteques constituïdes sobre habitatges”.
El portal immobiliari Idealista recalca que les últimes dades de l’any 2020 “mantenen la mateixa tònica que havien arrossegat en els últims mesos: una caiguda significativa del nombre d’operacions, però inferior a l’anunciada per alguns experts. En aquest sentit, sembla que la paritat entre préstecs a tipus fix i variable s’ha assentat i que els preus de les hipoteques, fruit de la competència entre entitats, continuen marcant mínims. Amb tot i això, en aquesta última estadística, es manté l’important increment en el nombre de novacions i subrogacions en els préstecs, sens dubte a causa de l’interès de les famílies per aprofitar les caigudes de tipus i la major disposició dels bancs a negociar condicions amb els seus clients”.
En l’esmentat mitjà es destaca com ha evolucionat el registre de noves hipoteques en les diferents Comunitats Autònomes. Les comunitats amb major nombre d’hipoteques constituïdes sobre habitatges durant l’any 2020 van ser Andalusia (63.519), Madrid (60.494) i Catalunya (53.657). Les tres regions també van liderar el rànquing del capital prestat, encara que en aquest cas la primera posició la va ocupar Madrid (11.134,8 milions d’euros), seguida de Catalunya (9.796,8 milions) i Andalusia (7.380,4 milions). En termes d’evolució interanual només cinc regions han aconseguit registrar un balanç anual positiu pel que fa a la signatura de nous préstecs: es tracta d’Aragó (6,4%), Astúries (5,3%), Extremadura (3,4%), Castella i Lleó (2%) i el País Basc (1,5%).
En analitzar l’any per comunitats autònomes, destaca l’enorme heterogeneïtat. Cinc (Aragó, Astúries, Extremadura, Castella i Lleó i el País Basc) van acabar 2020 amb més hipoteques signades que en 2019. Aragó és la que va tenir la major alça d’entre totes (un 6,4% més). En el costat oposat apareixen sis comunitats (Navarra, Castella-la Manxa, Madrid, Canàries, Comunitat Valenciana i Catalunya) amb caigudes per sota de la mitjana. Entre aquestes és Navarra (-15,6%) la que va sofrir un major enfonsament i destaca la presència de tres dels majors mercats autonòmics. El quart (de fet el major en nombre de signatures), Andalusia, figura a continuació de Catalunya, però ja amb una caiguda inferior a la mitjana espanyola, la qual cosa també va succeir a Balears, Cantàbria, La Rioja, Múrcia i Galícia.
Des del punt de vista del conjunt del sector hipotecari (és a dir, sumant a les operacions d’habitatges les vinculades a una altra mena d’immobles urbans o rústics), 2020 va acabar amb més de 460.000 finques hipotecades, un 7,5% menys que en 2019. Aquí el volum de capital prestat (més de 69.000 milions) sí que es va ressentir (-6,1%) perquè el major import mitjà dels préstecs (150.286 euros, un 1,5% més) no va compensar la caiguda de signatures.
Les últimes dades de l'any 2020 mantenen la mateixa tònica que havien arrossegat en els últims mesos: una caiguda significativa del nombre d'operacions, però inferior a l'anunciada per alguns experts Share on X