Lliga Democràtica

Comunicat de la Lliga Democràtica sobre la presentació d’un candidat aliè a l’actual majoria

Transcrivim el comunicat de La Lliga Democràtiva

 

La Lliga Democràtica insta els partits de l’oposició i les formacions crítiques amb l’actual situació a presentar un candidat instrumental a la investidura que permeti fer visible la possibilitat d’una alternativa política a Catalunya.

Enfront de la inhabilitació del president Torra, la Lliga Democràtica denuncia la irresponsabilitat del Govern no convocant eleccions per accelerar la necessària estabilitat institucional per fer front a la pandèmia.

Al mateix temps deplora la deixadesa i la inutilitat de Ciutadans, el principal partit de l’oposició, renunciant, altra vegada, a sotmetre’s a un debat d’investidura que permeti visualitzar l’existència d’un cap de l’oposició amb capacitat d’iniciativa i amb projecte polític.

La inhabilitació del president de la Generalitat i la seva negativa a convocar eleccions posa de manifest que el Govern de Catalunya i els grups parlamentaris que hi donen suport prefereixen novament que les eleccions es convoquin per obligació o per accident en comptes d’assumir la seva responsabilitat i fent ús de les seves atribucions, convocar les urnes per decidir qui ha de governar Catalunya, en el benentès que el propi president va donar la legislatura per acabada fa nou mesos.

Aquesta conducta irresponsable ja va costar l’aplicació de l’article 155 de la CE al 2017 i ara està tenint uns elevats costos en destrucció continuada de riquesa i en l’aprofundiment de la pitjor crisi econòmica i social que ha experimentat Catalunya des del restabliment de l’autonomia com a conseqüència de l’emergència sanitària.

Per aquest motiu la Lliga Democràtica fa una crida a tots els partits de l’oposició i a aquelles formacions crítiques amb el capteniment del govern per tal que aprofitin la preceptiva obertura de consultes per part del President del Parlament i presentin un candidat instrumental que obligui a la celebració d’un debat d’investidura.

La Lliga considera que la presentació d’un candidat aliè a l’actual majoria i la celebració d’un debat d’investidura permetria:

1) Centrar el debat preelectoral en la necessitat d’una acció de govern decidida, cosa que fins ara ha estat sacrificada per les disputes internes i en nom d’un plebiscit permanent de lo inviable, i fer-ho en el context de l’elevada atenció mediàtica que desperta un debat d’investidura.

2) Evidenciar la feblesa de l’actual majoria parlamentària, una majoria que de facto ha deixat d’existir per l’allunyament dels diputats de la CUP i per l’expulsió del govern del PDCAT que qüestiona el sentit del vot dels seus 4 diputats, a banda de les discrepàncies creixents entre els dos principals partits, JxC i ERC.

3) Trencar el principal factor de desmobilització dels electors aliens a les anteriors majories per posar de manifest que és possible l’assoliment d’un acord per bastir una majoria alternativa.

Per la Lliga Democràtica és important fer notar que aquesta proposta, en cap cas, suposa voler retardar la celebració d’eleccions al Parlament de Catalunya. Si el candidat proposat no obtingués la confiança de la cambra en segona votació, la convocatòria podria formalitzar-se en el termini previst legalment. I si l’obtingués seria amb el compromís de cridar de forma immediata a les urnes, un cop palesat que una altra majoria és possible. La prioritat és demostrar que l’efectiva acció de govern ha de situar-se al centre de l’activitat política, abandonant projectes utòpics o la ‘confrontació intel·ligent’ per assumir que, en un moment tan crític com el que vivim, l’únic camí intel·ligent és la
cooperació entre partits, institucions i nivells de govern a la recerca de solucions.

La Lliga Democràtica, a l’hora de formular aquesta proposta, és conscient de les posicions dels partits de l’oposició, i molt especialment de la renúncia de Ciutadans a presentar un candidat a la investidura. Tanmateix considerem que en una situació com l’actual i tenint en compte que qualsevol programa de govern s’hauria de construir entorn propostes de caràcter social, aquesta proposta fàcilment seria articulable per part i entorn del PSC.

Es des d’aquesta posició, dirigida simultàniament a la solució de la crisi social, a la recuperació del teixit econòmic i a la normalització de la vida institucional, que aquesta proposta pot resultar acceptable, com a fórmula de transició, a tot l’arc parlamentari no compromès amb l’actual desgovern. Al cap i a la fi pot contribuir a superar la confrontació en què actualment es troba immersa la política a Catalunya i trencar el cercle viciós en el que estem ancorats i donar pas a una política basada en els acords, la cooperació i la lleialtat per assolir el bé comú.

Barcelona, 4 d’octubre de 2020

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.