Comença la temporada de bolets. On trobar-los?

On trobar bolets ara durant el 2019?

Els canvis meteorològics propis de la tardor estan directament relacionats amb la florida de bolets. L’estiu càlid i l’inici de tardor sec ha fet créixer molts menys bolets que l’any passat. Malgrat això, es poden trobar rovellons, ous de reig, surenys, camagrocs, trompetes de la mort i alguns carlets.

Rovellons

El rovelló és el bolet més buscat. Els boscos de les comarques del Maresme, la Selva, el Gironès i l’Empordà són alguns dels més propers on se’n poden trobar, generalment a partir de 1.000 metres d’altura, encara que a mesura que arribi el fred més intens la cota baixarà i també se’n trobaran a cotes molt més baixes de les Gavarres, el Montseny, les Guilleries, Collsacabra, el Baix Moianès, l’Alt Maresme o Collserola. Zones una mica més llunyanes, com el Mont-sec o les muntanyes de Prades, també són bones productores de rovellons.

rovellons

Ous de reig, camagrocs i surenys

Els ous de reig i els surenys són bolets que es troben en boscos assolellats de sureres, roures, alzines i castanyers, entre els 300 i els 1.100 metres d’altura. Les zones més fructíferes d’aquestes espècies són la cara sud de les Gavarres, el massís de Cadiretes, la cara sud del Montseny, el nord del Maresme, les muntanyes de Prades, el Mont-sec o el port de Comiols. El camagroc també es troba en aquestes zones, però als vessants més obacs i en cotes una mica més altes, entre els 850 i els 1.700 metres. En aquest cas, haurem de buscar en boscos de pi roig, avets i faigs.

Trompetes de la mort i carlets

Zones fructíferes de trompetes de la mort són localitats amb sòls amb PH àcid del nord de la Selva, el Vallès Oriental, el Bages, el Penedès i el Tarragonès. Als Pirineus, en canvi, no n’hi creixen. Sempre són en vessants ombrívols i humits d’alzinars, rouredes, fagedes o castanyers; mai entorn de pinedes.

Altres llocs idonis on trobar trompetes de la mort són les Alberes, les Gavarres, el Montnegre i el Corredor, Collserola, el Montseny i les Guilleries. Tota la zona propera al pantà de Sau és un bon indret on buscar-ne i on, a més, aquests dies també es pot apreciar la clara disminució dels recursos hídrics per la manca de pluja dels darrers mesos. Els ruixats previstos per a aquesta setmana seran benvinguts per a noves florides.

Els carlets són uns altres bolets que també podem trobar en alzinars, rouredes i fagedes, per exemple del Moianès. Creixen en grans clapes que reben el nom d’escarleteres.

Fredolics i llengües de bou, quan faci més fred

A mesura que arribi el fred més intens també creixeran fredolics i llengües de bou, però encara no n’hi ha.

 

Article extret de Betevé

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.