Catalunya: la indústria mostra signes de debilitat

En els últims trimestres s’ha acumulat el nombre més gran d’aturats dels últims dos anys en el sector de la indústria. Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA), 36.500 persones que treballaven en l’activitat fabril han perdut la feina enguany. L’alentiment del creixement industrial a Catalunya, juntament amb els diferents anuncis d’ERO de companyies que tenen activitat productiva al Principat, podrien ser un dels motius d’aquests senyals de debilitat. Els expedients de regulació que es duran a terme en empreses com Gallina Blanca o Nissan reflecteixen també la fragilitat de les empreses europees davant la incertesa que aixequen fets com el Brexit dur o la rivalitat comercial entre els Estats Units i la Xina.

Davant les dades de l’EPA, la Generalitat vol ser cauta a l’hora de treure conclusions. En aquest any 2019, les dades d’ocupat com també d’aturats s’han incrementat, atenuant els resultats laborals. Però no tots els resultats són negatius. Un exemple seria l’evolució de l’afiliació de la Seguretat Social, que només en la indústria va créixer un 1,3% entre gener i març, o de les llistes de l’atur del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que s’haurien reduït un 1,8% en aquest mateix període.

indústria

El passat exercici la indústria només va créixer un 1,1% i venia de créixer un 4,8% el 2017. Aquesta reducció té una fàcil explicació. El context internacional es mou en una nebulosa des que es van iniciar les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina i es va témer per un Brexit dur. El mercat europeu, principal suport per a les companyies catalanes més internacionalitzades, ha patit aquest efecte i ha rebaixat les seves compres. Un dels sectors on més s’ha notat és en el de l’automoció: la caiguda de les vendes en els principals països consumidors ha acabat afectant les fàbriques espanyoles (a Catalunya hi ha dues, les de Seat i Nissan), que han hagut d’ajustar la seva producció. “És un tema que ens preocupa des de fa temps”, admet José Antonio Pasada, secretari de Polítiques Sectorials de la UGT.

En aquest context, i davant poques expectatives que l’escenari doni un tomb, l’índex de confiança empresarial en la indústria s’ha desplomat un 6,1% el primer trimestre i els serveis de la Cambra de Comerç estimen que aquest any amb prou feines creixerà un 0,7% anual. Alguns economistes sostenen que només es crea ocupació a partir de creixements del 2%.

25.111 aturats menys a 2018

Respecte a l’any 2017, Catalunya va tancar 2018 amb un total de 392.907 desocupats, 25.111 aturats menys. Aquest descens interanual del 6,01%, va posicionar a Catalunya com la tercera comunitat on més es va reduir la desocupació durant 2018, per darrere d’Andalusia (36.597 aturats menys) i de la Comunitat de Madrid (30.668 aturats menys), si bé en termes relatius es va situar en la mitjana espanyola.

indústria

Dels 392.097 aturats registrats a Catalunya, un total de 171.150 són homes i 221.757, dones. Per províncies, Girona va ser la que millor comportament va registrar el 2018, amb un total de 2.862 aturats menys (-6,86%), seguida molt a prop de Tarragona, que va reduir la desocupació en 3.146 persones (-6,07%), i de Barcelona, ​​que va retallar l’atur un 6,04%, és a dir, en 18.286 persones.

No obstant això, al mes de desembre, els resultats no van ser tan positius per als catalans: el nombre d’aturats registrats a les oficines dels Serveis Públics d’Ocupació (SEPE) va caure en 1.498 persones a tot Catalunya, un 0,38% en relació amb el mes de desembre, mentre que a tot Espanya la desocupació es va reduir un 1,55% en comparació a novembre.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.