Catalunya creix per sota de la mitjana espanyola

El Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya està patint una constant desacceleració, sent el seu creixement menor que la mitjana espanyola. Així ho mostren les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya. En termes intertrimestrals, el PIB català va registrar una certa desacceleració, ja que en el segon trimestre va augmentar un 0,5%, una dècima menys que en l’anterior. Respecte a l’any anterior, el creixement va ser del 2% (inferior al 2,3% de la mitjana espanyola).

Segons l’Idescat, “l’economia catalana manté el creixement principalment a causa de l’evolució positiva de les exportacions (3,1%) que compensa la desacceleració de la taxa de creixement de la demanda interna (1,5%) en relació amb el trimestre anterior (1,9%)”. L’Idescat adverteix de la caiguda d'”intensa reducció de la inversió en béns d’equip, ja que passa d’un 4,0% en el primer trimestre a un -0,6% en el segon”.

Per sectors, la indústria es manté en negatiu (-0,6%), tot i que la dada és millor que en els dos trimestres anteriors, quan es van experimentar caigudes del 2,4% -últim trimestre de 2018- i de l’1% -primer trimestre de 2019-. Els indicadors de producció industrial mostren una evolució negativa de les branques manufactureres més rellevants, des de la indústria alimentària (-1,7%) a la fabricació de material de transport (- 8%). Pel que fa al sector de la construcció, es consolida un creixement elevat, del 4,9% interanual, tres dècimes més que en el trimestre precedent.

D’altra banda, el sector terciari ha repuntat a un 2,7% interanual, quatre dècimes menys que en el primer trimestre, mentre que l’agricultura va aprofundir la seva caiguda i va cedir el 2,5% interanual, enfront de la caiguda de l’1,5% experimentada en el primer trimestre de l’any.

Catalunya líder en pobresa infantil

A Catalunya, que destina el 0,9% del seu PIB a polítiques d’infància i família, el 19% de la població de Catalunya viu sota el llindar de la pobresa, un percentatge que es dispara fins a un 24% en el sector de població infantil. El percentatge en ajudes en relació al PIB és sensiblement inferior a la mitjana europea, que arriba al 2,4%. Aquesta poca predisposició a aquestes polítiques és similar a la mitjana espanyola, que amb prou feines arriba a l’1,3%.

Segons l’Eurostat, el nombre de nens que viuen en llars amb privació material severa a Catalunya ha crescut sensiblement en els últims cinc anys: actualment 162.742 menors viuen en aquestes condicions. Això converteix Catalunya en la comunitat amb la xifra més alta de tot Espanya, que en total té a 756.594 nens en la pobresa.

Així mateix, Catalunya era la quarta comunitat amb més menors que viuen en llars amb precarietat laboral, 105.713, per sota d’Andalusia (306.052), la Comunitat de Madrid (119.789) i la Comunitat Valenciana (118.062), segons l’estadística d’Eurostat.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.