Pacific Gas & Electric (PG&E) és el distribuïdor elèctric de l’estat de Califòrnia, i subministra energia cada dia a més de 16 milions de llars.
La seva caiguda començà el passat mes de novembre, quan incendis extremadament violents devastaren Califòrnia. Només el foc de Camp Fire feu 86 víctimes mortals i destruí 14.000 habitatges.
S’acusà PG&E de trobar-se en l’origen del foc: una torre elèctrica de l’empresa estava situada al bell mig del focus de l’incendi. PG&E reconeix que va detectar un incident relacionat amb el mal estat de la instal·lació minuts abans de l’inici del foc.
Sigui la hipòtesi certa o no, les víctimes de l’incendi i les seves assegurances han reclamat a la companyia, que han estimat el cost de compensació en més de 30.000 milions de dòlars.
PG&E s’ha declarat incapaç de fer front a la suma, i la seva directora general ha dimitit. De moment, l’empresa es troba sota un termini que la protegeix dels creditors.
L’empresa distribuïdora d’energia fou acusada en 17 incendis diferents al 2017. Però en realitat, els Estats Units s’equivoquen si s’acontenten assenyalant només l’elèctrica.
Segons un estudi de l’Institut Swiss Re, la referència en termes d’investigació de catàstrofes naturals, els grans incendis forestals californians es controlaven de mitjana en 6 dies entre 1973 i 1982. Ara, passen més de 50 dies abans de que siguin controlats.
A l’oest dels Estats Units, el canvi climàtic ha reduït la neu acumulada durant els hiverns a les muntanyes, i ha avançat la primavera. Els estius són més càlids i llargs, i les precipitacions cada cop més irregulars: la Califòrnia va sortir aquest desembre d’una sequera que ha durat varis anys.
L’estudi suís també apunta a un constant creixement del nombre de desastres naturals des dels anys 70, que es correlaciona proporcionalment amb l’augment de la temperatura mitjana.
La conclusió que sembla poder-se extreure del cas de PG&E és que la lluita contra el canvi climàtic és també un interès de les grans empreses emissores de gasos d’efecte hivernacle.