Canvi climàtic: experts alerten a la Generalitat

Després de diverses reunions d’alts representants d’entitats financeres, sectors econòmics i empresarials, d’una banda, i experts i tècnics en energies renovables, han redactat un manifest molt crític respecte als actuals governs mundials respecte al combat contra el canvi climàtic. L’organització que ha publicat el manifest és el Club de Roma, fundada el 1968 per experts en diferents matèries. El text, liderat pel periodista i escriptor ecologista Santiago Vilanova, ha estat signat per més d’un centenar de personalitats influents de la ciència ecològica, de la universitat, del periodisme, de la tecnologia, de l’art, del sindicalisme, de l’economia i la filosofia.

Aquest manifest vol ser una nova crida perquè “el nostre govern, al més alt nivell polític i mitjançant estructures transversals de gestió, pugui aconseguir amb eficàcia els objectius marcats pel Pacte Nacional per a la Transició Energètica i per la llei del canvi climàtic”, i afegeix que “la greu situació política que viu Catalunya no hauria de ser excusa per no avançar cap a aquest objectiu”, el de mitigar el canvi climàtic, “el repte més gran de la història de la humanitat”.

El text, citant l’últim informe de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), adverteix que els vint últims anys han estat els més calorosos mai registrats des de l’inici de l’era industrial. “Els esforços realitzats des de la Cimera de París (COP 21) de 2015 han estat insuficients. La producció de petroli ha augmentat sense parar (100 milions de barrils diaris), igual que la de carbó. Si es manté aquesta dinàmica, l’escalfament global reduirà la quantitat i la qualitat de les collites, dificultant encara més el repte d’alimentar una població mundial que l’any 2050 superarà els 10.000 milions de persones. ”

Els signants del manifest creuen que en l’any 2050 la població mundial serà el 70% urbana. Per aquest motiu, demanen que la ciutat de Barcelona es prepari per a la transició energètica. “Les noves tendències en sistema elèctric descarbonitzat caminen cap a una generació més descentralitzada i digital (smart grids). A les grans ciutats, és necessari fomentar el transport públic i els vehicles elèctrics, híbrids i solars, i hauran d’acordar-ecotaxes per fer que disminueixin els greus nivells de contaminació atmosfèrica que pateix la població. El primer pas d’una política energètica descarbonitzada és contenir també de manera efectiva la demanda mitjançant inversions tecnològiques eficients. ”

D’altra banda, consideren que la Generalitat ha fet molt poc per a una transició cap a un model menys nociu per al Medi Ambient. Segons el manifest, “Des de 2013 no s’ha inaugurat pràcticament, cap parc eòlic, i l’energia solar tèrmica i fotovoltaica registra un inexplicable retard respecte al desenvolupament del qual gaudeix en altres autonomies. La greu situació política que viu Catalunya no hauria de ser excusa per no avançar cap a un objectiu del qual dependrà la qualitat de vida de les futures generacions. L’Estatut d’Autonomia vigent ens atorga capacitat legislativa per a això. “

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.