CaixaForum Barcelona exposa el tapís que Joan Miró va crear per a “la Caixa”

CaixaForum Barcelona exposarà durant dos mesos el tapís que Joan Miró i l’artista tèxtil Josep Royo van crear per a ”la Caixa” el 1980. Serà la primera oportunitat pel gran públic en gairebé 40 anys de contemplar aquesta obra, un dels set tapissos monumentals que va fer Miró, i la primera vegada que se’n veu també el revers.

Sota el títol de L’estrella de Miró, el projecte proposa que el públic pugui veure en viu la restauració d’aquesta obra emblemàtica i conèixer així el seu procés de creació, la importància de l’art tèxtil en la trajectòria de Miró i els processos de conservació i restauració d’una obra d’art.

A finals dels setanta, la llavors anomenada Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears va decidir renovar la imatge de l’entitat i Joan Miró va ser l’escollit per fer-ho. L’encàrrec es va convertir en aquesta obra de grans dimensions, que es va exposar al Museu de la Ciència (avui, CosmoCaixa) fins al 1984, any en què es va traslladar al vestíbul de la seu central de l’entitat, on només els seus treballadors i visitants l’han pogut apreciar aquests últims 38 anys.

El Tapís de la Fundació ”la Caixa” té 5 metres de llarg per 2 d’alt i un pes de més de 200 quilos, i els materials principals de què està fet són la llana, el cotó i el cànem. Es tracta d’un dels 7 grans tapissos que Miró va fer durant els anys setanta en una de les seves últimes aventures expressives, en col·laboració amb l’artesà tèxtil Josep Royo.

Per al trasllat del tapís monumental ha estat necessari construir una estructura metàl·lica que permeti el moviment de l’obra sense retòrcer les fibres. L’estructura permetrà també treballar en la peça per les dues cares simultàniament. S’analitzarà l’estat del tapís per l’anvers i el revers; es descosirà el folre que cobreix el dors de la peça per analitzar i netejar les fibres i s’hi faran diferents treballs, com l’aspiració i la hidratació dels teixits. Un cop finalitzat el projecte, el tapís tornarà al vestíbul dels Serveis Centrals de l’entitat, on s’esposarà en una nova vitrina que
permetrà millorar el control de les condicions ambientals d’exhibició.

VISITES A L’EXPOSICIÓ
Consultar horaris a caixaforum.org

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.