Brasil: una joventut cada cop més conservadora

El proper mes d’octubre, Brasil celebrarà unes eleccions particularment esperades que enfrontaran l’actual president Jair Bolsonaro amb l’ex-president Luiz Inácio Lula da Silva.

Els comicis es preveuen tensos ja que Lula i Bolsonaro representen dues opcions ideològicament molt carregades.

De moment, Lula sembla tenir un cert avantatge en les enquestes, tot i que és encara molt aviat per començar a fer especulacions.

No obstant, un fet que ja és interessant observar és la polarització política entre els electors més joves del Brasil.

Al contrari del que seria esperable, almenys a Europa, una part important dels joves manifesten valors marcadament conservadors.

A més, fins a un 27% situen la corrupció com el principal problema del Brasil. Un tema que no convé particularment a Lula, candidat d’un partit, el Partit dels Treballadors, severament esquitxat per escàndols de corrupció durant els 14 anys en que es mantingué al poder, del 2002 al 2016.

Al 2018, Bolsonaro guanyà entre els electors més joves: un 51% dels brasilers d’entre 16 i 24 anys votaren per l’ex-capità reconvertit en polític. En canvi, el candidat de llavors de Lula (aquest estava a la presó per corrupció) s’endugué tant sols un 29% del vot jove.

Brasil porta anys immers en una polarització creixent entre conservadors i progressistes. Tradicionalment percebut com un país d’esquerres, l’expansió de les esglésies evangèliques aquests darrers anys ha comportat també un gir cap a valors socials conservadors, sobretot en matèria de família.

Així, si al 2010 un 22% dels brasilers es declaraven cristians evangèlics, 10 anys més tard ja sumaven el 30% de la població, segons recull el Financial Times.

El mateix Bolsonaro, tot i que oficialment es manté catòlic, està casat amb una evangèlica i es feu rebatejar al 2018 a les aigües del riu Jordà a Israel.

De la mateixa manera que nombroses personalitats de Hollywood, com Leonardo DiCaprio, s’han posicionat ja a favor de Lula, els conservadors compten amb nombrosos pastors i predicadors que no dubten a incloure la política a les seves homilies. Aconseguint un gran impacte.

Un estudi recent de l’institut d’estudis d’opinió brasiler IDEIA ha mostrat que el 60% dels joves s’oposen a la legalització del cànnabis per a usos recreatius. Pel que fa a l’avortament, un 48% dels joves brasilers declaren estar a favor de la seva prohibició, per un 46% en contra. Són percentatges inimaginables en un país europeu.

De fet, ha quedat clar que les idees progressistes en matèria de valors del Partit dels Treballadors no eren compartides per la majoria dels brasilers, a pesar que aquest ha dominat l’escenari polític del Brasil durant una molt bona part dels darrers 20 anys. Lula haurà de cercar un altre discurs si vol tornar al poder enguany.

Creus que Ada Colau pot guanyar les pròximes eleccions municipals a Barcelona?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.