Biden en caiguda lliure

Una enquesta de l’acreditat PEW Research Center a 6.174 adults duta a terme entre el 27 de juny i el 4 de juliol, assenyala la difícil situació del president Biden.

Només un 37% dels enquestats aproven com ho està fent, mentre que un 62% el desaprova. Des de març ha caigut 6 punts i 18 en l’últim any. És una caiguda persistent i molt dura. Només un 13% considera que les condicions econòmiques del país són excel·lents o bones, fa mig any ho afirmava el 28%. Per si no fos prou, el 56% considera que les polítiques de Biden han perjudicat l’economia i han empitjorat la situació, en comparació de només l’11% que consideren que l’ha millorada. Aquella dada desfavorable ha crescut 16 punts des del setembre passat.

És evident que en funció de si el que respon es declara demòcrata o republicà, el posicionament és significativament diferent, però si ens atenim als independents amb tendència demòcrata, només un 20% considera que les polítiques del president han millorat l’economia, mentre que un 27% considera que han empitjorat. A l’altra banda dels independents, els de tendència republicana, el resultat és rotundament desfavorable: el 90% considera que les seves decisions han empitjorat l’escenari econòmic.

Entre els demòcrates només un 20% considera que les condicions econòmiques de la nació són excel·lents o bones, una xifra que entre els republicans cau fins al 5%.

La causa principal de la preocupació són els augments de preus, especialment els dels aliments i els béns de consum. Aquesta és una opinió que comparteixen les tres quartes parts dels enquestats, també per l’augment del preu de la benzina i l’energia. Per darrere d’aquesta estreta de les preocupacions segueixen el cost de l’habitatge, que preocupa al 60%, la disponibilitat limitada d’alguns productes (42%), la dificultat per trobar treballadors (32%), el mal comportament del mercat de valors (31%) i les dificultats per trobar feina (27%).

En aquesta perspectiva, les eleccions de mig mandat al Congrés i al Senat, que s’han de dur a terme a la tardor, presenten seriosos perills per als demòcrates perquè tenen el risc de perdre el control del Senat i fins i tot del Congrés. És clar que hi ha un factor que matisa tota aquesta crítica a Biden i que és que els ciutadans nord-americans també són molt crítics amb els dos partits i, per tant, no només amb els demòcrates sinó també amb els republicans.

Al final, com sempre, la qüestió ajudarà no en l’àmbit conjunt de tota la unió sinó estat per estat, i aquí és on radica la diferència entre l’èxit i el triomf entre els republicans. Els demòcrates confien que en una campanya en la qual l’avortament tingui un gran paper després de la sentència del Suprem, els hi pugui fer recuperar vots. Però està per veure que aquest factor general funcioni igual de bé en tots els estats i s’imposi a altres criteris de vot, sobretot el de caràcter econòmic. El que és clar és que cap candidat desitjarà la proximitat de Biden en la seva campanya electoral.

Creus que Xavier Trias es presentarà a les pròximes eleccions municipals del 2023?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.