BdE: el teletreball ha vingut per a quedar-se

Segons l’últim estudi del Banc d’Espanya (BdE), el teletreball hauria de continuar augmentant, arribant fins al 60% en el cas dels treballs amb major qualificació. En l’estudi s’estima que el 30,6% dels ocupats podria teletreballar, almenys ocasionalment, la qual cosa suposa 22,3 punts percentuals més que en l’actualitat.

Les ocupacions on és més probable que s’implanti definitivament el teletreball són els perfils de tipus tècnics i professionals científics i intel·lectuals, els directors i gerents, els empleats comptables, els administratius i altres empleats d’oficina.

El Banc d’Espanya basa el seu informe en l’Enquesta de Població Activa i assenyala que el percentatge d’ocupats en 2019 que va treballar ocasionalment des de la seva residència va ascendir al 8,4%, la qual cosa va representar un creixement de 2,4 punts percentuals des de 2009.

L’entitat afirma que l’emergència sanitària derivada del COVID-19 ha obligat moltes empreses a adoptar de manera excepcional i afanyada el teletreball però incideix en què més enllà del teletreball com una solució per a esmorteir els efectes negatius d’una situació de confinament com l’actual, existeixen estudis que mostren altres característiques vinculades a la productivitat.

Encara que el Banc d’Espanya és partidari que, a poc a poc, la presència del teletreball vagi tenint més pes en l’economia espanyola, també reconeix que té alguns problemes. Per a tira mà d’alguns estudis i enquestes on els treballadors sostenen que troben a faltar la “falta de comunicació amb els col·laboradors, la sensació de treballar en solitari i la dificultat per a desconnectar”.

El teletreball hauria de continuar augmentant, arribant fins al 60% en el cas dels treballs amb major qualificació. Click To Tweet

En el costat contrari, es valora positivament “la flexibilitat per a distribuir la jornada laboral i fer tasques en diferents llocs i el no haver de perdre el temps en desplaçaments”. Davant aquesta situació, el regulador recorda que hi ha molts estudis que aconsellen “afavorir el teletreball, però no de forma continuada, sinó alternant el treball a casa amb la presència física en l’empresa”. I insisteix que el treball en remot “pot convertir-se en una bona opció per a allargar la vida laboral dels treballadors, ja que la flexibilitat horària és alguna cosa que valoren especialment les persones que s’aproximen a l’edat de jubilació”.

Per edat, els majors de seixanta-cinc anys tindrien un elevat marge de millora en aquesta modalitat, i pràcticament la meitat d’aquest col·lectiu (43,5%) podria passar a treballar de forma no presencial, al mateix temps que els menors de vint-i-quatre anys podrien incrementar l’ús del teletreball en gairebé 20 punts percentuals.

Així mateix, les comunitats autònomes que compten amb un major marge d’aplicació del treball a distància són la Comunitat de Madrid, que podria augmentar el teletreball en 28 punts percentuals, el País Basc (26 punts) i Catalunya (25 punts).

Creus que la Generalitat de Catalunya és responsable del mal tracte donat a les residències de gent gran?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.