crisi econòmica covid

Barcelona i l’àrea metropolitana: sense resposta a la coronacrisis econòmica

La ciutat de Barcelona està enregistrant una crisi tan intensa com la que va suportar la fi de la Guerra Civil. A la desaparició del turisme s’hi ha afegit ara el tancament de bars i restaurants. El resultat previsible, donat que el tercer trimestre de l’any no serà de recuperació sinó de crisi, serà una caiguda del PIB a l’àrea metropolitana que se situarà entre el 12 i el 13%, amb una caiguda superior encara pel que fa a la ciutat de Barcelona. Els sectors més afectats són lògicament el comerç, l’hostaleria, el transport, amb una pèrdua en relació amb el PIB de l’any anterior proper al 20%, però també la construcció registrarà un impacte semblant i evidentment la indústria, si bé en una menor proporció de l’ordre del 15%. De fet el creixement serà negatiu en tots els grans sectors.

Davant d’aquest fet, sorprèn la manca de resposta de les autoritats locals, ajuntament de Barcelona, Àrea metropolitana i Diputació de Barcelona. Regides per coalicions que impliquen a Podemos-Colau, PSC, que és l’únic present en els tres àmbits, a més de ser-ho en el govern espanyol, i JxCat que comparteix govern a la diputació de Barcelona amb el PSC.

Per exemple, el tancament de bars i restaurants no ha donat lloc a cap iniciativa en aquests àmbits de govern, fet que contrasta amb el que passa en altres poblacions sense haver arribat a nivells tan greus com el d’aquí. Per exemple, Ourense que és una ciutat confinada, l’Ajuntament atorga als ciutadans un bonus de 50 euros per persona per gastar en el comerç i hostaleria local que pateixen limitacions malgrat que aquestes són més suaus que les que imperen a casa nostra.

Ara hauria estat, o és el moment, per exemple, d’introduir una moneda local (Ada Colau en va fer bandera en el seu moment) generada per l’Ajuntament, i que només fos vàlida per gastar-se en bars i restaurants. Una injecció de milions en aquest sentit contribuiria a pal·liar els efectes de la crisi. I aquesta és una de tantes mesures que es poden adoptar, però està vist que els nostres governants saben criticar, però no saben resoldre.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Estàs d'acord que el CGPJ pugui ser escollit per majoria simple en lloc de majoria qualificada com fins ara?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.