crisi econòmica covid

Barcelona i l’àrea metropolitana: sense resposta a la coronacrisis econòmica

La ciutat de Barcelona està enregistrant una crisi tan intensa com la que va suportar la fi de la Guerra Civil. A la desaparició del turisme s’hi ha afegit ara el tancament de bars i restaurants. El resultat previsible, donat que el tercer trimestre de l’any no serà de recuperació sinó de crisi, serà una caiguda del PIB a l’àrea metropolitana que se situarà entre el 12 i el 13%, amb una caiguda superior encara pel que fa a la ciutat de Barcelona. Els sectors més afectats són lògicament el comerç, l’hostaleria, el transport, amb una pèrdua en relació amb el PIB de l’any anterior proper al 20%, però també la construcció registrarà un impacte semblant i evidentment la indústria, si bé en una menor proporció de l’ordre del 15%. De fet el creixement serà negatiu en tots els grans sectors.

Davant d’aquest fet, sorprèn la manca de resposta de les autoritats locals, ajuntament de Barcelona, Àrea metropolitana i Diputació de Barcelona. Regides per coalicions que impliquen a Podemos-Colau, PSC, que és l’únic present en els tres àmbits, a més de ser-ho en el govern espanyol, i JxCat que comparteix govern a la diputació de Barcelona amb el PSC.

Per exemple, el tancament de bars i restaurants no ha donat lloc a cap iniciativa en aquests àmbits de govern, fet que contrasta amb el que passa en altres poblacions sense haver arribat a nivells tan greus com el d’aquí. Per exemple, Ourense que és una ciutat confinada, l’Ajuntament atorga als ciutadans un bonus de 50 euros per persona per gastar en el comerç i hostaleria local que pateixen limitacions malgrat que aquestes són més suaus que les que imperen a casa nostra.

Ara hauria estat, o és el moment, per exemple, d’introduir una moneda local (Ada Colau en va fer bandera en el seu moment) generada per l’Ajuntament, i que només fos vàlida per gastar-se en bars i restaurants. Una injecció de milions en aquest sentit contribuiria a pal·liar els efectes de la crisi. I aquesta és una de tantes mesures que es poden adoptar, però està vist que els nostres governants saben criticar, però no saben resoldre.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Estàs d'acord que el CGPJ pugui ser escollit per majoria simple en lloc de majoria qualificada com fins ara?

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú