Els Bancs d’Aliments desbordats pel conflicte a Ucraïna i la inflació

El conflicte a Ucraïna i la inflació provocaran un repunt del 20% en el nombre de persones que anirà als Bancs d’Aliments a la recerca d’ajuda els propers mesos, segons les previsions per al 2022 de la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) .

La federació alerta que estem davant d’un nou escenari d’emergència social: l’escalada dels preus s’ha solapat amb la pandèmia i cronifica la situació de pobresa alimentària que ja patien moltes persones a Espanya. La xifra actual es manté a prop dels 1,5 milions d’usuaris registrats el 2021 i amenaça de tornar a disparar-se per la inflació.

A més, la nova crisi no només està afectant milers de ciutadans en situació de vulnerabilitat, sinó també els mateixos Bancs d’Aliments de tot el país i les entitats socials encarregades de repartir menjar als barris. Per culpa de la pujada de preus, cada vegada reben menys donatius i excedents per abastir els magatzems de provisions i han hagut de reduir en més d’un 10% la quantitat d’aliments que distribueixen. També els ha afectat el retard a l’arribada dels fons europeus per a entitats previstos per al 2022.

Crisis encadenades: de la pandèmia, a la inflació i la guerra a Ucraïna

Després de dos anys d’emergència social derivada de la COVID-19, els darrers mesos s’han produït un augment generalitzat dels preus i una gran pèrdua de poder adquisitiu per a moltes famílies. Només cal repassar les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) per observar una pujada interanual del 8,4% a l’Índex de Preus de Consum (IPC) al mes d’abril. La dada continua encenent les alarmes malgrat ser lleugerament inferior a la del març, quan es va assolir un 9,8% després de tretze mesos d’escalada ininterrompuda. En aquesta mateixa línia, segons un informe de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) publicat a principis d’abril, 5 de cada 6 productes del supermercat surten més cars que fa un any, i el cost de la cistella de la compra ha pujat un 10% respecte al 2021. Si continua així, explica l’OCU, el 2022 cada llar haurà de gastar 500 euros més només en aliments bàsics.

Davant d’aquest context d’alta inflació, des de FESBAL alerten que molts dels nous usuaris que necessitaran ajuda alimentària en els propers mesos seran persones amb feina i famílies de rendes baixes i mitjanes que ja no arriben a final de mes per culpa de la pujada de els preus. També esperen atendre molts dels refugiats ucraïnesos que han arribat a Espanya per culpa del conflicte bèl·lic al seu país.

Una tercera campanya necessària

Amb l’objectiu de fer front a aquesta situació d’emergència, la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank impulsen la tercera edició de la campanya solidària “Cap Llar Sense Aliments”. Aquesta iniciativa va recaptar més de 5,5 milions d’euros entre els anys 2020 i 2021, marcats per un augment de la demanda d’ajuda alimentària del 50% a causa de la pandèmia. Gràcies a aquests donatius es van aconseguir 5.986 tones d’aliments bàsics que van ser distribuïts entre els 54 Bancs d’Aliments associats a FESBAL perquè arribessin a les persones que més ho necessitaven, a través de gairebé 9.000 entitats socials col·laboradores.

Com es pot col·laborar?

Des del 16 de maig, es poden fer donacions a través de la xarxa de caixers automàtics de CaixaBank, la xarxa més extensa de tot el país; a través de CaixaBank NOW, tant a l’app com a la web; i per mitjà del portal corporatiu www.caixabank.es, per als que no són clients de l’entitat. Una altra opció de col·laboració és mitjançant Bizum, enviant un donatiu a la causa 38014. La quantia total de les donacions es distribuirà entre els 54 bancs d’aliments associats a la FESBAL.

Tant FESBAL, com CaixaBank i la Fundació “la Caixa” fan una crida a les empreses i a la societat espanyola perquè continuïn mostrant solidaritat amb els qui més la necessiten.

Tota la informació de la campanya i de les diferents formes de col·laboració es pot trobar a la pàgina www.capllarsensealiments.org.

Els Bancs d'aliments han hagut de reduir en més d'un 10% la quantitat d'aliments que distribueixen Click To Tweet

Creus que la Generalitat hauria d'abordar amb urgència els col·lapses de l'AP-7?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.