Afganistan, la fallida de l’Imperi Occidental (2): Les 10 conseqüències

Les guerres, si ets el més poderós les guanyes sempre si mantens una estratègia coherent. Aquestes són les principals causes de que no hagi succeït així a l’Afganistan :

  1. Evidentment: el jihad ha guanyat i l’Occident de la desvinculació ha estat escandalosament derrotat, perquè no s’ha retirat, ha fugit. La insurgència ha utilitzat amb èxit un principi estratègic que ja explicava Sun Tzu, sobre “l’art d’utilitzar el temps i l’espai”: emprar el temps per incrementar la força quan s’està en posició de debilitat, i compensar la inferioritat física amb una major resolució, coratge i perseverança. Han aplicat amb encert el que l’historiador militar Hans Delbrük va anomenar ermattungsstrategie , l'”estratègia d’esgotament”, de desgast. Els Estats Units també hna oblidat un principi bàsic de Clausewitz: “Les consideracions polítiques poden tenir-se en compte només en la mesura que no exigeixin coses que militarment són desgavellades o impossibles” i també, i això és de Von Moltke, deixeble avantatjat de Clausewitz: “el primer objectiu de les operacions militars és la destrucció de la força de combat enemiga”. La idea de Biden de retirar primer l’exèrcit i després els civils forma part dels plantejaments polítics desgavellats. El canvi d’estratègia d’Obama va significar que l’exèrcit d’EUA ja no lluitava per destruir l’enemic, sinó que s’aixoplugava per evitar morts. En realitat, tant la Secretaria d’Estat com el Pentàgon van sobrats de coneixements estratègics, de manera que el país que és el pare de l’aplicació de la teoria de jocs en aquest àmbit sabia sobradament que un bon resultat significava acceptar el millor dels pitjors resultats possibles. Però mai han funcionat sota aquest criteri per raons polítiques, i tampoc han explotat un altre criteri bàsic, el de treure el major profit de l’aprenentatge sobre l’altre, cosa que si han fet els talibans amb l’ajuda de l’ISI pakistanès.
  2. Per a la política exterior dels Estats Units, la lectura de ” L’Americà Lleig ” hauria de ser obligatòria, perquè l’obra de ficció d’Eugene Burdick i William Lederer, és el millor manual sobre els errors comesos pels americans en enfrontar-se  al comunisme en el sud-est asiàtic. L’ensenyament és obvi: si vols influir en una societat que no és la teva, has de viure amb aquell poble i conèixer la seva llengua i cultura. Tot el contrari de la cultura del reducte. Això i la ferma i visible determinació de guanyar, de manera que el poble es sentís protegit i sense por a les represàlies futures de l’enemic, ja que només així s’aconseguia que les forces armades autòctones resultessin eficaces i combatives.
  3. És un argument d’extraordinari el poder de convicció per a la gihad, que una milícia no especialment ben armada, entre 70 i 100 mil homes, sense mitjans aeris ni artilleria pesada, però dotada d’una forta convicció de combat i victòria, hagin vençut a una coalició formada pel primer exèrcit del món juntament amb la resta de l’OTAN, la major aliança militar del món, a més d’un exèrcit afganès de 300 mil homes dotat d’aviació. Vietnam ja va mostrar una cosa semblant, però ara ha estat molt més aclaparador, perquè a la fi el general Nordvietnamita Giap i la seva tropes composaven grans unitats regulars, que van ser les responsables de l’ofensiva final i el seu triomf, a més de la forces guerrilleres. Però només amb aquestes, com gairebé sempre passa si els progovernamentals no s’enfonsen, no es guanya una guerra. Es resisteix i desgasta, però res més. Però els talibans, com abans Castro amb l’exèrcit de Batista, han estat l’excepció a la norma. Els ha bastat per a una victòria ràpida. Molta tela que tallar en aquest succés històric que canvia el món.
  4. Ha triomfat l’antítesi radical de la societat desvinculada. Tradicionalista fins a la transmissió del mal, comunitarista fins a l’excés tribal, veritablement patriarcal i masclista en lloc dels molins de vent que combaten amb pressupostos públics les feministes de gènere a Europa i Estats Units. Homòfobs i transfòbics a mort, enemics de tota ideologia liberal i de la democràcia representativa, contraris als drets humans, teocràtics davant els estats occidentals que oscil·len entre el laïcisme i l’ateisme pràctic.
  5. L’exhibició de la debilitat Occidental. Fugir i després afanyar-se a pactar sense solució de continuïtat amb els enemics, diu poc de la fortalesa Occidental. La capacitat per regular els temps ho és gairebé tot en la política i en la guerra, i Borrell en nom de la UE, i el mateix Biden demostren que no és el seu en els dos casos. Per si fos poc, la presidenta de la Comissió Úrsula von der Leyen, ofereix abundant diners als talibans si es porten bé.
  6. El gir internacional és històric . Amb que auctoritas EUA impressionés a la Xina per evitar que un dia d’aquests s’annexioni Taiwan? Algú s’imagina a Biden anant a la guerra per aquest motiu després de Kabul? Ucraïna i els Països Bàltics suposo que ja han d’haver pres nota. Israel es tempta la roba pensant en la seva capacitat de dissuasió atòmica com a últim recurs, davant la fluixesa nord-americana, anticipada ja per Obama a Síria. Tot un cert ordre, que si bé malmès, tot i seguir en peu, ha saltat pels aires. Per a Europa, la visió mimètica de la finalitat de l’Imperi Romà, tant en la versió romana com bizantina, es fa evident. Amb una diferència fonamental, la que com adverteix Alasdair MacIntyre a Després de la Virtut, els Barbars no estan a les portes, sinó que fa anys que governen.
  7. Un desastre humanitari de grans proporcions que prepara fortes onades immigratòries sobre Europa, que com l’Imperi Romà en decadència, intentes frenar pagant a tercers països perquè els detinguin a les seves fronteres. Estats Units ja ho està fent, enviant a part dels seus col·laboradors afganesos a Kosovo, i Albània, països de majoria musulmana. Ja ara, es calculen en unes 400.000 les persones desplaçades. L’impacte sobre Europa, junt amb les reticències pel creixent pes de la població islàmica, pot alterar moltes coses. A Alemanya per exemple, es registra un assassinat per honor islàmic cada setmana, 53 el 2020, segons el web https://ehrenmord.de/. Una xifra que sectors sindicals de la policia consideren baixa. Es produeixen sobretot entre la població arribada d’Afganistan durant l’anterior onada de l’any 2015,
  8. El tràfic d’opi i heroïna queda ja totalment en mans dels talibans, i això significa no només molts diners, sinó que també és una arma política contra Occident i la seva societat desvinculada, paradís de tot tipus d’addiccions, perquè els seus governs, en nom de la llibertat, això sí, van decidir que era més fàcil governar així. El 2020 els talibans, fora del poder, ja ingressaven 1.600.000.000 de dòlars per aquest comerç. Això explica també la seva capacitat per finançar la guerra sense ajudes -i dependències- d’altres països.
  9. El fracàs en trasplantar el model polític liberal a societats molt diferents. La incapacitat dels Estats Units per entendre i participar d’altres tradicions no és una part menor del fracàs.
  10. La debilitat militar de la societat desvinculada, que es manifesta amb força en la Guerra de Vietnam, o segona Guerra Indoxina 1965-1975, que va fracturar la pròpia societat nord-americana i la seva presència al món. Va ser l’emergència en aquell país de la cultura de la desvinculació, que també es manifesta el “Maig 68”, que va eclosionar a Europa, i que és causa del malestar i la decadència d’Occident malgrat els seus avenços materials. La presidència del demòcrata Càrter, deixant caure Sha Reza Palevi el 1979, però no per propiciar una democràcia, sinó deixant curs a la teocràcia xiïta més radical, va ser una de les seves conseqüències, a la qual encara avui Estats Units rendeixen tribut a l’Orient Mitjà. Obama, el president que en major mesura expressa la cultura desvinculada, ha aprofundit aquesta debilitat, primer a Síria i després a l’Afganistan, Ara Biden, un prototip demòcrata de la política professional de Washington ha culminat la caiguda. Si els costos de Càrter encara es paguen, imagini l’acumulació d’aquests altres, i sempre amb un guanyador l’Islam en la seva expressió més radical, sigui xiïta o sunnita. En aquesta ocasió, els guanyadors a més de la teocràcia islàmica i el Pakistan, són la Xina i Rússia, en la mesura que els Estats Units ha tornat a mostrar la seva debilitat. Però, sobretot, el gran èxit és per a l’Islam de la Jihad. Al capdavall, l’èxit del comunisme vietnamita, que tants van intentar imitar sense èxit, començant per Che Guevara, té en l’islamisme que combat a Occident una implantació molt més forta i estesa. Des del Sahel, a Líbia, Nigèria, Orient Mitjà fins a Filipines, a més de tots els corrents combatents, encara que minoritàries en la majoria dels estats islàmics, ara ja saben que la lluita sense treva i la determinació contra Occident acaba amb premi. També és una crida al terrorisme a Europa, i un estímul per al desenvolupament dels estats policíacs rosa, que ens fa Ross Douthat, a La Societat Decadent.

Valora els primers cent dies del Govern Aragonès

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

1 comentari. Leave new

  • S’ha d’afegir tot l’armament que han aconseguit de franc: des de armes lleugeres (es parla de més de 300.000 rifles i metralletes, 100.000 equips de comunicació, 16.000 visors nocturns) fins a avions, drons ScanEagle i helicòpters Black Hawk). Ho tindran complicat pels recanvis a mig termini, però trobaran clònics a Rússia o Xina, amb l’ajuda habitual dels serveis secrets pakistanesos. Aquest salt quantitatiu , i sobretot qualitatiu, afegirà dificultats als resistents del vall del Panxir.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.