Comença la gran batalla pel domini de la IA – sense Europa

La setmana passada podria ser recordada com el primer xoc dels gegants mundials que competeixen pel lideratge de la Intel·ligència Artificial (IA). I en aquest primer enfrontament, una empresa xinesa totalment desconeguda, DeepSeek, ha parat una agosarada emboscada als líders nord-americans, causant baixes massives entre les seves files.

Concretament, les borses perderen tan sols el dilluns 27 de gener més d’un bilió (europeu, no anglosaxó) de dòlars.

El pànic s’estengué entre els inversos quan es donà a conèixer que l’aplicació de DeepSeek estava superant en descàrregues el líder mundialment conegut de la IA, ChatGPT.

No només el model desenvolupat pels xinesos, batejat R1, oferia iguals o millors resultats que els més avançats desenvolupats per les firmes nord-americanes, sinó que a més s’hauria desenvolupat per una minúscula fracció del cost dels seus rivals a l’altre extrem del Pacífic.

L’empresa que ha quedat més afectada arran de la irrupció de DeepSeek no ha estat altre que Nvidia, el desenvolupador de processadors especialitzats en l’entrenament dels models d’IA, i que en els darrers dos anys havia vist el valor de la seva acció multiplicar-se per deu arran de la febre dels gegants d’internet com Alphabet, Meta, Microsoft i Amazon per a adquirir més capacitat de càlcul.

La irrupció de DeepSeek implica que, al cap i a la fi, tantíssima potència de càlcul podria estar injustificada.

Efectivament, els inversos havien assumit que per aconseguir liderar el sector de la IA calia invertir massivament en infraestructura i maquinària, i consumir ingents quantitats d’energia elèctrica. Un model que exigia doncs immenses entrades de capital financer, i que fins ara els mercats li havien concedit.

Rere el terratrèmol financer emergeix un altre de geopolític, que inquieta tant a la Silicon Valley com als despatxos de Washington DC: ha aconseguit la Xina la paritat tecnològica en matèria d’IA just en un context en què nombroses empreses afirmen estar a punt de dominar la intel·ligència artificial general, que se suposa que posaria per primer cop les màquines a un nivell de capacitats equivalents al dels éssers humans?

DeepSeek es fundà fa menys de dos anys al 2023 com un projecte d’investigació 100% xinès en l’àmbit de la IA, amb l’objectiu de situar la Xina en un nivell que pogués rivalitzar en directe amb els Estats Units.

Per aconseguir-ho en tan poc temps, DeepSeek hauria emprat tècniques imaginatives com per exemple entrenar-se sobre la base del mateix ChatGPT, el model més conegut de l’empresa líder nord-americana OpenAI. Cal a més tenir en compte que des del 2022 els Estats Units han imposat controls a les exportacions dels seus xips més avançats envers la Xina, complicant encara més l’entrenament de R1.

Tot i que alguns analistes han apuntat que les innovacions de DeepSeek no canvien l’essència de la cursa de la IA, i que la Xina continua centrant-se a imitar i millorar el que els Estats Units ja han aconseguit, DeepSeek ha sorprès el món sencer i ha fet prendre consciència als nord-americans que no estan sols, i que la Xina els segueix de molt a prop.

Mentrestant, i per desgràcia per als europeus, el Vell Continent no suposa la més petita amenaça ni al lideratge nord-americà ni a les iniciatives cada cop més agosarades de la Xina.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.