Per determinar què ens diu realment l’enquesta publicada per La Vanguardia aquest diumenge passat és necessari tenir en compte uns fets.
El primer d’aquests fets és la grandària de la mostra i el marge d’error. Pel conjunt d’Espanya, la mostra inclou 1.200 entrevistes amb un marge d’error del +/-2,9%. Això significa que el resultat de cada pregunta pot variar fins a aquesta xifra i continuar sent igualment vàlid. Per exemple, quan s’indica que el PSOE té un 28% dels vots, aquest resultat pot oscil·lar entre poc més del 25% i fins al 31%.
En canvi, per a la part de l’enquesta que fa referència específicament a Catalunya, publicada aquest dilluns 25 de novembre, la mostra és més petita, de només 367 entrevistes. Això comporta un marge d’error més elevat, per la qual cosa cal analitzar aquests resultats amb prudència. D’aquesta segona part, però, ja en parlarem més endavant.
Resultats principals a escala estatal
Els resultats generals de l’enquesta espanyola constaten un fet prou conegut: la derrota clara de la majoria governamental.
- PSOE: Obtindria un 28,4% dels vots, amb una pèrdua de 3,4 punts percentuals (pp) i 2 escons menys. Aquestes dades no recullen encara l’impacte de les declaracions d’Aldama al jutge, tot i que sí que reflecteixen els efectes del cas judicial que afecta la dona del president.
- PP: Es consolida en la primera posició amb quasi un 34% dels vots i 145 escons, a molta distància dels 119 escons del PSOE. Percentualment, el PP només guanya un 0,7%, però aconsegueix sumar 8 escons més. Ni l’escàndol del president autonòmic Mazón a València sembla castigar el partit.
- Sumar i Podemos: Mostren una caiguda significativa. El grup de Yolanda Díaz obté només un 5,9% dels vots, mentre que Podemos en suma un 3,4%. En total, Sumar perd 22 escons. Aquesta pèrdua es deu, en part, a la fórmula d’Hondt, que penalitza la fragmentació del vot en circumscripcions petites.
- Vox: És el partit amb el creixement més destacat, passant al 14,5% amb 45 diputats, 12 més que en l’anterior legislatura.
- Altres partits: Els partits nacionalistes creixen lleugerament. Bildu suma un escó més (7 en total), el PNB també guanya un escó (6), i ERC manté els seus 8 diputats. El BNG, per la seva banda, passa de 1 a 2 escons.
Conseqüències de l’enquesta
La distància entre el bloc del PP i Vox i l’actual govern s’amplia. Si el PP i Vox sumen 190 escons, no seria necessària la participació de diputats catalans per formar govern. Això reforça la idea que el vot català podria perdre pes determinant en l’equilibri estatal.
Percepció de la política i el govern
L’enquesta també posa de manifest el gran descrèdit dels partits polítics:
- Un 60% dels espanyols assenyala que el principal problema del país és la política. Aquest percentatge deixa molt enrere la segona preocupació, l’habitatge, que només preocupa un 8%.
- La gestió de l’actual govern és clarament suspesa per un 62% dels enquestats, que opinen que és dolenta o molt dolenta. Un 66% desaprova Pedro Sánchez com a president, i ni tan sols compta amb el suport unànime dels seus propis votants.
- Pel que fa a la democràcia, obté una nota mitjana de 4,2 sobre 10. Aquesta valoració augmenta lleugerament entre els votants del PSOE (6,2) i de Sumar (5,7).
El PP: un lideratge dèbil però funcional
Malgrat que el PP guanya clarament, tampoc genera una gran confiança: un 66% dels enquestats desaproven el partit. Això suggereix que el suport al PP no és per convicció, sinó com una alternativa de rebuig a l’actual govern.