Aquí tens algunes receptes amb castanyes que es poden preparar a qualsevol indret, aprofitant el seu sabor dolç i terrós que les fa ideals tant per a plats dolços com salats.
1. Crema de castanyes
Una opció deliciosa i reconfortant per als dies frescos.
Ingredients:
- 500 g de castanyes pelades
- 1 porro
- 1 patata
- 1 litre de brou de pollastre o de verdures
- 200 ml de nata líquida
- 2 cullerades de mantega
- Sal i pebre al gust
- Nou moscada (opcional)
Preparació:
- Escalda les castanyes durant 10 minuts per facilitar-ne el pelat.
- Pela les castanyes (traient tant la pell dura com la pell fina).
- En una olla, fon la mantega i salta el porro tallat a rodanxes fins que estigui tou.
- Afegeix les castanyes pelades, la patata a daus, i el brou. Porta-ho a ebullició i deixa-ho coure a foc lent durant 20 minuts, fins que les castanyes estiguin toves.
- Tritura la barreja amb una batedora fins que quedi una crema suau.
- Afegeix la nata líquida i assaona amb sal, pebre i una mica de nou moscada.
- Torna a escalfar la crema a foc lent durant uns minuts i serveix calenta.
2. Pollastre rostit amb castanyes
Un plat principal amb un toc de tardor.
Ingredients:
- 1 pollastre sencer (o cuixes, si es prefereix)
- 300 g de castanyes pelades
- 1 ceba gran
- 2 grans d’all
- 1 got de vi blanc
- 1 got de brou de pollastre
- Oli d’oliva
- Sal, pebre i herbes aromàtiques (romaní, farigola)
Preparació:
- Escalda les castanyes durant uns 10 minuts per pelar-les fàcilment. Un cop pelades, reserva-les.
- Preescalfa el forn a 180ºC.
- Assaona el pollastre amb sal, pebre i les herbes aromàtiques.
- En una paella amb oli d’oliva, daura el pollastre per tots els costats i reserva’l.
- En la mateixa paella, sofregeix la ceba picada i els alls fins que estiguin tendres.
- Afegeix les castanyes a la paella i salta-les durant uns minuts.
- Col·loca el pollastre en una safata per al forn, afegeix-hi les castanyes, el sofregit de ceba i all, el vi blanc i el brou de pollastre.
- Cou al forn durant uns 45 minuts, ruixant amb els sucs de tant en tant, fins que el pollastre estigui ben cuit.
- Serveix-lo acompanyat de les castanyes i salsa.
3. Puré de castanyes
Un acompanyament cremós per a plats de carn o com a base per altres preparacions.
Ingredients:
- 500 g de castanyes pelades
- 300 ml de llet
- 50 g de mantega
- Sal i pebre al gust
Preparació:
- Escalda les castanyes durant 10 minuts, pela-les i reserva-les.
- Cou les castanyes en una olla amb la llet durant uns 20 minuts, fins que estiguin toves.
- Tritura les castanyes amb una batedora o passa-les pel passapuré.
- Afegeix la mantega al puré, remena bé i assaona amb sal i pebre al gust.
- Serveix com a guarnició per a carns rostides o plats de tardor.
4. Panellets de castanya
Una variant dels panellets tradicionals, on les castanyes aporten un toc diferent.
Ingredients:
- 300 g de castanyes pelades i cuites
- 200 g de sucre
- 1 rovell d’ou
- 150 g de pinyons
- Ratlladura de llimona
Preparació:
- Cou les castanyes fins que estiguin toves, i tritura-les fins a obtenir una pasta homogènia.
- Afegeix el sucre, el rovell d’ou i la ratlladura de llimona a la pasta de castanyes i barreja bé.
- Forma petites boles amb la massa i arrebossa-les amb els pinyons.
- Preescalfa el forn a 180ºC i col·loca els panellets en una safata per al forn.
- Forneja durant 10-15 minuts, fins que els panellets estiguin daurats.
5. Castanyes en almívar
Una recepta dolça que es pot menjar sola o com a acompanyament de pastissos i postres.
Ingredients:
- 500 g de castanyes pelades
- 300 g de sucre
- 500 ml d’aigua
- 1 branca de canyella
- Pela de llimona o taronja
Preparació:
- Cou les castanyes durant 20 minuts en aigua bullent fins que estiguin toves.
- En una altra olla, prepara l’almívar amb el sucre, l’aigua, la canyella i la pela de llimona o taronja. Porta-ho a ebullició i deixa-ho bullir suaument durant 10 minuts.
- Afegeix les castanyes cuites a l’almívar i cuina-les a foc baix durant uns 20-30 minuts, fins que absorbeixin bé el sabor de l’almívar.
- Deixa refredar les castanyes en l’almívar i serveix-les com a postre o acompanyament de gelats, cremes o pastissos.
Amb aquestes receptes, podràs aprofitar al màxim el sabor versàtil de les castanyes i donar un toc tardorenc als teus àpats.