Les màfies de les drogues s’estan apoderant del país

Les màfies de les drogues s’estan apoderant del país i no és alarmisme, són evidències. Membres responsables de la policia declaraven fa pocs dies a l’ABC que, de continuar de la mateixa manera, Espanya acabaria com Holanda, un país que, recordem-ho, té serioses dificultats per funcionar com a estat perquè està en mans en gran part de la màfia de les drogues, concretament de la Macromàfia. De tal manera que la successora del tron d’Holanda va haver de marxar del país perquè estava amenaçada per aquesta organització i els serveis d’intel·ligència no garantien la seva seguretat.

Hi ha una sèrie a Movistar+ “Marbella” que és una pintura més real o menys de Marbella, on es veu una ciutat de 150.000 habitants lligada al luxe, on les diferents organitzacions mafioses tallen el bacallà. La sèrie no ha pogut ser rodada a la mateixa població, i amb més o menys exageració, segurament poca, la realitat és aquesta.

Ara mateix es va desmantellar una organització que tenia un restaurant a Puerto Banús que operava amb les drogues al sud d’Espanya, amb la detenció de 14 persones entre França, Espanya i Alemanya. El negoci és clar, el punt d’intercanvi, és a dir, allà on la droga entrava de fora es canalitza cap a Europa, genera un valor que duplica o triplica el d’entrada. Participar o estar a prop d’aquest flux de diners és un gran negoci.

De manera gairebé simultània, i en aquest cas a Catalunya, la policia va desmantellar un laboratori a Cambrils que processava cocaïna, transformava material en brut contingut en material de construcció i generava cocaïna d’una puresa del 98%. Abans ja s’havien desmantellat quatre laboratoris més d’aquesta mena però dedicats a produir estupefaents sintètics. En aquest fet, important per la seva dimensió, hi apareix una dada que cal retenir: l’activitat es va dur a terme finançant-se amb la venda de marihuana.

I aquí entra en joc la nova variable que afecta en gran manera Catalunya, que s’ha convertit primer en un centre productor de marihuana, després aquesta realitat ha generat una delinqüència organitzada creixent que ha atret a la que ja existia en altres bandes. Aquest creixement fa més perillós i agressius els delinqüents i genera recursos per passar a l’estadi superior, el del tràfic de cocaïna.

Per exemple, els albanesos que eren inexistents pràcticament, són ja el segon grup en les màfies de la marihuana. Les mateixes detencions ho assenyalen: el 40% dels detinguts són autòctons, el 15% són albanesos i el 9% són marroquins, si bé aquests últims intervenen sobretot en els àmbits de la logística.

Per donar una idea de la magnitud del problema, en una sola setmana, la primera del mes de juliol de l’any passat, es van produir confiscacions de droga, amb detencions o sense, perquè no es van trobar els autors del delicte, a Lloret de Mar, a Ginestar (Ribera d’Ebre), Lleida, Corçà (Baix Empordà), al barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs, a l’Albi, a les Borges Blanques, a Calafell i a la riera d’Espinelves. Com es pot veure, la majoria d’aquestes localitzacions són rurals i demostren l’explosió que ha tingut la marihuana a Catalunya. Per si no fos prou, el Port de Barcelona junt amb el d’Algesires, és un hub d’entrada de cocaïna per tota Europa.

Però aquesta qüestió, per poc que es pari atenció, es veurà que està fora de l’agenda política, del debat polític, i això és molt preocupant perquè estem a un pas de convertir-nos en un territori dominat per la màfia. Si han caigut països més assentats que el nostre, com hem dit, els Països Baixos, Suècia, ara Bèlgica, a més dels problemes crònics a Itàlia i a l’àrea de Marsella, nosaltres no podem pensar que no correrem la mateixa sort.

I aquí cal retenir l’advertència dels EUA a Espanya feta el passat mes de febrer, en la qual assenyala que veu a l’administració espanyola feble en la lluita contra el rentatge de diners de la droga. Subratlla que hi ha un contraban de grans quantitats de diners entre el nostre país i Amèrica Llatina i, atenció, atribueix el volum de blanqueig tan extraordinari a “suborns polítics i corrupció i frau duaner”.

Qui creus que guanyarà les eleccions europees del 9 de juny?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.