Habitatge
- Hi ha un dèficit crònic d’habitatge social a Catalunya que ha de ser corregit, i això només és possible amb una injecció massiva de recursos i una actuació concertada amb el sector social i privat. En aquest marc, cal establir una sèrie de prioritats: atendre les 10.000 persones sense llar que viuen al carrer o en infrahabitatges. Aquella xifra ascendeix fins als 18.000 d’acord amb el document presentat per una sèrie d’associacions entre les quals es troba Càritas i Sant Joan Déu al Parlament de Catalunya. Els criteris d’aquest document han de servir per inspirar en aquest àmbit. Com a ampliació, dedicar 200 milions d’euros per resoldre el problema dels 60.000 catalans que viuen en condicions indignes.
- Rehabilitació. Ampliar el Pla de Rehabilitació de l’AMB amb Fons Next Generation a tot Catalunya i fins als 18.000 habitatges, que incorporà mesures de reducció de les emissions, el soroll i l’autogeneració d’energia o d’aigua calenta per mitjà de calefactors solars. Ampliar el pla de rehabilitació a tot Catalunya.
- Revisió del pla d’Habitatge Social de Lloguer de Catalunya i del Pla Territorial Sectorial d’Habitatge amb l’objectiu d’assolir el 10% del total (en l’actualitat és del 7%, sense, però, cap compromís econòmic de fer-ho possible) dels habitatges principals i es destinin a lloguer social en un termini de 15 anys (ara és de 20). L’objectiu és passar dels 54.066 (1,7%) actuals als 300.000.
Família
- S’estableix un ajut universal per a la família proporcional al nombre de fills, que serà la base per racionalitzar tots els altres ajuts. Serà l’Ingrés Familiar Garantit.
- Programa d’ajut als nous matrimonis en matèria de facilitar l’habitatge, ajut a l’aixovar bàsic, ajut especial al primer fill, i orientació i formació professional.
- Es constitueix el Departament de Família i Benestar, que incorpora també els àmbits de joventut i esports, en el marc de la llei integral de protecció de la família.
- S’incorpora en totes les normatives l’obligació d’acompanyar-les d’una memòria de perspectiva de família que estableix el seu impacte sobre aquesta.
Salut
- Un problema decisiu és que la salut pública rep a Catalunya només el 3,8% del seu PIB, mentre que a Espanya la mateixa relació se situa en el 6,3% i a Europa en el 7,3%. D’aquí la necessitat d’augmentar-la progressivament per situar-se al mateix nivell d’Espanya en 8 anys.
- Hi ha un dèficit en el nombre de metges i de personal d’infermeria, que ha de ser esmenat per assolir la plantilla adequada en un període inferior a 8 anys. Recuperació de les consultes presencials a l’assistència primària, reduir els temps i llistes d’espera a uns terminis inferiors amb caràcter immediat. Explorar acords amb el sector de les mútues.
- Constituir un veritable centre de prevenció de malalties infeccioses a fi d’evitar els desastres produïts amb la pandèmia del SARS-CoV-2.
- Resoldre les llistes d’espera de fins a 10 anys de les 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual.
- Garantir les cures pal·liatives al 100% de la demanda efectiva.
- Millora de l’assistència a les malalties mentals des de l’esglaó de primària. Cal augmentar els recursos de personal psiquiàtric i més col·laboració amb els metges de capçalera. L’atenció psicològica als joves creant 25 equips més, que s’afegiran als 52 compromesos per la Generalitat, per atendre a domicili a joves amb quadres greus.
- Pla de prevenció de la drogoaddicció en l’adolescència.
- Garantir l’assistència mèdica i ambulatòria, el servei de farmàcia i el d’ambulància, als municipis rurals, particularment a aquells situats en risc de despoblament.
Loading ...