El pacte del govern amb els bancs. Ull! No és or tot el que lluu

És inqüestionable que era necessari algun tipus de mesura que fes possible atenuar el creixent augment de les hipoteques. En aquest sentit, l’acord entre el sector bancari i el govern espanyol difícilment es pot qualificar d’altra manera que com a positiu. Però, feta aquesta valoració de la intenció i llegint la lletra petita, es pot veure que la concreció queda molt per sota de la bona intenció i de l’anunci del fet presentat com una solució.

Una primera limitació important és el de l’accés a aquesta possibilitat de negociar la hipoteca, perquè les famílies que tenen uns ingressos inferiors a 29.400 euros i que més d’un 50% d’aquests ingressos no estan dedicats a pagar la hipoteca, no tenen dret als seus possibles avantatges. Si ens aturem a pensar que el nucli familiar acostuma a estar format com a mínim per 2 o 3 persones, veurem que la renda per càpita a què dona lloc aquell límit és molt baixa i que la pressió de la hipoteca és altíssima i que, per tant, el conjunt de persones que hi tindran dret serà molt reduït.

Però és que, a més, aquestes persones que tenen uns ingressos modestos i una pressió hipotecaria molt alta o perquè el seu pagament afecta el 50% o més de la seva renda, es trobarà que allargant la hipoteca podrà tenir un cert alivi ara, però a canvi d’un cost molt més elevat en el futur.

Concretament, i segons l’empresa kelisto.es, l’ajornament de 7 anys de la hipoteca permetrà reduir la quota un 34% i això és clarament un avantatge. El problema rau que després haurà de pagar molt més. En contret, i segons els mateixos càlculs, un 72% més. Com més redueixi el pagament ara, perquè té diverses opcions (ajornar el retorn del capital, els interessos o tot plegat), més s’encarirà en el futur. El resultat de tot plegat és que un cop finalitzat el període d’allargament, la quota resultant serà més gran i el total d’interessos que haurà de donar al banc s’incrementaran, ja que el termini de l’amortització haurà crescut.

Kelisto.es, a partir de la hipoteca mitjana, considera que ajornar-la 7 anys permetria passar de 674,26 euros mensuals a 446,46 euros, el que equival a una reducció anual de 2.733,6 euros l’any. Però el que acabarà pagant al final de tot l’hipotecat serà, en lloc dels 12.277 euros inicials que correspondrien a aquest període de 7 anys, 21.076,26, és a dir 8.798.9 euros més. Aquest serà l’increment que a partir del setè any incrementarà en la part que pertoqui a les noves quotes hipotecàries.

En definitiva, es pot salvar el cop, però és difícil que en aquestes condicions les famílies que estan ofegades pels seus baixos ingressos i elevades hipoteques se’n puguin sortir bé. De fet, l’única solució viable era que fos el govern de l’Estat el que es rasqués la butxaca i aportés de l’exuberància fiscal en la qual viu a causa de la inflació ajudes directes a aquestes famílies a fi d’haver aconseguit una solució que incorporés a més gent afectada i que no hipotequés tant el seu futur.

Creus que es pot prohibir que circulin cotxes a un de cada tres carrers de l'Eixample com pretén Colau amb la Superilla Barcelona?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.