La prestigiosa revista The Lancet ha publicat l’estudi “Estimació de l’excés de mortalitat a causa de la pandèmia de covid-19: una anàlisi sistemàtica de la mortalitat relacionada amb covid-19, 2020-21”.
Malgrat que amb més o menys atenció tots els mitjans de comunicació han publicat referències sobre aquest estudi, curiosament no les han centrat en el que és el seu objecte, l’excés de mortalitat, sinó per la valoració crítica que fa al final de les errades que els governs i l’OMS han comès en abordar el problema.
Però, com el mateix informe destaca, “les estadístiques de mortalitat són fonamentals per a la presa de decisions en la salut pública” i, per tant, no té justificació que s’ignori la important aportació que fa The Lancet en relació a 74 països, on hi figura Catalunya, des de l’1 de gener del 2020 fins al 31 de desembre del 2021. La xifra total de morts que ha generat la covid-19 segons l’informe és molt superior a l’oficialment determinada, que assenyala 5,94 milions de morts a tot el món, mentre que The Lancet situa la xifra en 18,2 milions amb un interval d’incertesa del 95%, situat entre 17,7 i 19,6 milions de morts. La diferència, per tant, és molt notable.
“Un amidament precís del nombre de morts a causa de la pandèmia és crucial perquè cada país i regió comprengui la magnitud de l’impacte en la salut pública”, aquesta afirmació de The Lancet se l’han passat pel folre el govern espanyol i de manera particular el govern català, donada la xifra de morts, que ràpidament han passat pàgina davant d’una escassa exigència de l’oposició i dels mitjans de comunicació, malgrat que en el cas espanyol l’impacte ha estat prou gran per reduir per primera vegada des de la Guerra Civil l’esperança de vida.
L’estudi demostra que l’impacte de la mortalitat de la covid-19 ha estat més devastador del que assenyalen les estadístiques oficials.
L’excés de mortalitat que determina és definit com la diferència neta entre el nombre de morts durant la pandèmia, mesurat per la mortalitat per totes les causes observades o estimades i el nombre de morts que s’esperaria sobre la base de les tendències passades. Si voleu consultar l’estudi complet el podeu trobar aquí.
Pagarà la pena dedicar atenció a aquests resultats, però en primer terme avui volem centrar-nos en el cas dissortadament espectacular de Catalunya, que es revela com un dels territoris del món on s’ha produït un major excés de mortalitat a causa de la covid. Subratllem-ho perquè és molt fort. Catalunya és un dels territoris on l’estrall de la covid ha estat més gran segons les xifres de The Lancet.
Constem-ho: El nombre de morts a Espanya ha estat superior a 100.000, concretament 162.000, i això representa 186,7 morts per 100.000 habitants. A escala espanyola, Catalunya ocupa el primer lloc, amb 252,6 morts per 100.000 habitants i un total de 35600 catalans que van passar a millor vida a causa de la covid. És una tragèdia de proporcions extraordinàries. La segona més gran que hem viscut després de la Guerra Civil i la repercussió que ha tingut i que té és mínima. I això és el que no pot ser. Encara més si considerem que Itàlia, un dels primers països més afectats, presenta una afectació de 227,4 per 100.000 habitants, Alemanya 120,5, França 142,2, Bèlgica, una país que es va veure seriosament afectat, 146,6. D’amèrica llatina superen a Catalunya Bolívia, Equador, Perú, Méxic, Veneçuela. Brasil, del qual les televisions ens van mostrar, i no van acabar, tombes i més tombes de morts té una afectació tangiblement menor que la de Catalunya, 186,9. Als EUA, on l’impacte, segons la imatge dels mitjans de comunicació, va ser molt gran, s’ha situat en 179,3 i és un dels grans països del món més afectat. De fet, per estats, Nova York, que també ens va oferir imatges de drames extrems, va arribar a 204,8.
En el conjunt del món només superen a Catalunya Rússia, amb 374, i determinats països de l’Europa central com Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Hongria, Montenegro i Macedònia que superen els 300 morts per cada 100.000 habitants. Però Polònia amb 135 i Romania amb 161,9, ja es troben per sota de Catalunya. A escala mundial l’afectació ha estat de 120,3 morts per 100.000 habitants, el que assenyala clarament que l’impacte s’ha concentrat precisament en els països més desenvolupats i en determinades regions d’Amèrica Llatina.
Si després d’aquesta radiografia no es produeix una reacció en les institucions catalanes per indagar a fons l’explicació d’aquesta anomalia, tant en el marc espanyol, en l’europeu i l’internacional, és que s’haurà perdut tot sentit de la responsabilitat.
Exigim que es rendeixen comptes de per què van morir tants catalans.
Una idea sintètica de l’escàndol de la mortalitat catalana en la dona el fet que, mentre el nostre país representa el 0’09 de la població mundial, els nostres morts per covida-19 signifiquen el 0’195. Més del doble.