Malgrat tot, els mercats segueixen la seva marxa triomfal.
Poc importen els intercanvis de sancions entre els Estats Units i la Xina, la variant Delta del coronavirus que ha retardat considerablement la recuperació econòmica de molts països, o el daltabaix nord-americà a l’Afganistan.
Enguany, l’index S&P500 de les 500 principals empreses dels Estats Units tan sols ha perdut més de dos punts en un sol dia en tres ocasions. I cap d’elles en els últims quatre mesos.
Des de l’inici de la crisi del coronavirus, hi han hagut vàries alarmes de xoc econòmic. Totes elles han resultat ser falses o, en el pitjor dels casos, exagerades. Molts economistes que adverteixen des de fa temps que vivim en una bombolla que pot esclatar en qualsevol moment han perdut l’esperança d’ésser escoltats.
L’Autoritat Europea de Valors i Mercats, ESMA per les seves sigles en anglès, ha publicat recentment un informe que insisteix en assenyalar els riscos existents.
El document preveu noves “correccions dels mercats” i “riscos molt elevats” en la seva àrea de competència, que cobreix tots els països de la Unió Europea.
Les borses europees superen els seus màxims històrics d’abans de l’epidèmia de Covid. La compra de deute de les empreses, una mica més arriscat, segueix el seu auge a pesar de l’endeutament extrem dels actors empresarials. Aquests, a més, segueixen engolint préstecs sense parar.
Per sobre de tot plegat, apunta l’informe de l’ESMA, els primers dos trimestres del 2021 han vist un comportament dels inversos excessivament procliu al risc, inclús tractant-se d’inversors.
Dos casos han estat particularment sonats. El primer és el fenomen especulatiu creat per traders aficionats entorn a GameStop, que feu perdre una suma considerable de diners a un altre especulador que havia apostat que la pèrdua de valor d’aquesta cadena de videojocs seguiria.
L’altre és la muntanya russa del bitcoin. Un actiu (si es que se’l pot considerar així) tan sensible que una simple piulada d’Elon Musk, el fundador de Tesla i SpaceX, el fa disparar primer i enfonsar després.
L’ESMA recorda que més enllà d’aquests casos fortament mediàtics hi ha hagut desfetes d’inversors professionals degudes a l’excés de confiança i a la presa de riscos desmesurats. És el cas de l’empresa de finançament especialitzada en la cadena d’abastament Greensill, i el despatx d’inversió privada Archegos. Tots dos explotaren el passat març.
L’autoritat europea dels mercats conclou que el clima actual és massa exultant per ser sa
L’autoritat europea dels mercats conclou que el clima actual és massa exultant per ser sa. Que el sistema hagi aguantat fins ara no vol dir que no pugui caure demà, apunta Katie Martin al Financial Times.
No és l’única experta que s’ha fet ressò de l’informe de l’ESMA. Richard Bernstein, president executiu d’una consultora financera, pensa que estem davant “possiblement de la bombolla més gran de la meva carrera”.
Evidentment, ningú s’atreveix a preveure quan la bombolla esclatarà.
Tampoc es tracta de dir que la futura crisi afectarà tots els sectors econòmics. La demanda és real en mercats com els béns industrials, les matèries primeres, l’energia i les petites capitalitzacions cícliques.
Però els primers signes d’un gran xoc podrien estar ja arribant: la inflació creixent, l’increment de la demanda de fons especialitzats en valors refugi i els dubtes sobre la continuïtat del programa expansiu del Banc Central Europeu són tan sols un grapat d’exemples.
Evidentment, ningú s’atreveix a preveure quan la bombolla esclatarà Share on X