Eurostat ha registrat en el mes de desembre passat una taxa d’inflació interanual de la zona euro del -0,3%, en línia amb la dada de novembre i ampliant així a cinc mesos consecutius el període de deflació a la regió, en la qual dos terços dels seus membres van registrar caigudes de preus.
La baixada de preus observada al desembre en la zona euro respon principalment a la caiguda del preu de l’energia, amb una reculada del 6,9%, enfront de la baixada del 8,3% de novembre, així com a la menor pujada del preu dels aliments frescos, que es van encarir un 2,1%, la meitat que al novembre. Així mateix, els serveis van pujar de preu un 0,7% interanual al desembre, una dècima més que en el mes anterior, però els béns industrials no energètics es van abaratir un 0,5%, després d’una caiguda del 0,3% al novembre.
D’aquesta manera, en excloure del càlcul l’energia, la taxa d’inflació interanual de la zona euro al desembre es va situar en el 0,5%, una dècima menys que al novembre, mentre que en deixar fos també el preu dels aliments frescos, l’alcohol i el tabac, la taxa d’inflació subjacent es va mantenir en el 0,2%.
Entre els 18 països de la zona euro dels quals hi havia dades disponibles, una dotzena va registrar al desembre caigudes interanuals de preus, sent les més acusades les observades a Grècia (-2,4%) i Eslovènia (-1,2%), mentre que únicament en cinc països va haver-hi taxes positives d’inflació, amb Eslovàquia al capdavant (+1,6%). En el cas de França, els preus es van mantenir estables. Per part seva, a Espanya la taxa d’inflació harmonitzada interanual es va situar al desembre en el -0,6%, dues dècimes per sobre del -0,8% registrat al novembre, la qual cosa va estrènyer a tres dècimes el diferencial de preus favorable al país en relació amb la mitjana de la zona euro.
En aquest sentit, l’economista d’IHS Markit Chris Williamson ha declarat que encara l’economia continuarà sofrint els efectes de la pandèmia. “És possible que el pitjor estigui encara per venir abans que les coses millorin, especialment perquè les dades de l’última enquesta es van recopilar abans de la notícia de la nova i més contagiós cep del virus”, assegura l’economista.
Les últimes dades augmenten el risc que es produeixi una recessió tècnica, juntament amb una nova caiguda del producte interior brut (PIB) de la zona euro, al llarg del primer trimestre del nou any, quan l’activitat continuarà estant restringida a causa d’un sever distanciament social. En el cas d’Espanya, l’activitat del sector privat va registrar un lleuger repunt en l’últim mes de 2020, fins als 48,7 punts, enfront dels 41,7 punts als quals va caure un mes enrere.
La baixada de preus observada al desembre en la zona euro respon principalment a la caiguda del preu de l'energia, amb una reculada del 6,9% Share on X