L’inici de la campanya de vacunació espanyola està sent una de les pitjors entre els països que la disposen, només superada per la paràlisi francesa. A Europa la capdavantera és el Regne Unit que ha vacunat 1,39 persones per cada 100 habitants, seguida de Dinamarca amb 0,70, i ja a més distància Alemanya amb 0,29.
En l’àmbit mundial els EUA presenten també una bona xifra, 1,28, però molt lluny del campió global que és Israel que ja porta vacunades 12,59 persones de cada 100. Rússia que ha disposat d’una vacuna pròpia, ha assolit ja la xifra de 0,55 i la Xina manté un nivell semblant a l’alemany amb 0,31. En aquest context, Espanya a 4 de desembre està només en 0,17 persones vacunades de cada 100. És una xifra molt baixa.
Cal considerar que el total mundial, és a dir, al voltant de 7.836,5 milions d’habitants, és de 0,16. Aquest estàndard incorpora poblacions que ni tan sols disposen de vacuna, com són la pràctica totalitat d’Àfrica i una bona part d’Amèrica Llatina i de països asiàtics. Per tant, podríem dir que és una representació que incorpora la població que no té capacitat de ser vacunada per falta d’elements materials. Com es pot constatar, la xifra espanyola és pràcticament equivalent a la mundial i això ja dóna una idea del deficient inici de la campanya, i deixa molt mal parat al ministre de Sanitat que és el primer i últim responsable dels resultats de la vacunació, perquè aquesta és una operació estatal, per molt que intenti difuminar-se darrere les autonomies.
Pel que fa a Catalunya, de moment ha administrat 8.150 dosis de les 120.545 de les que disposa. Són molt poques perquè equivalen al 6,8% del total. Si fem un rànquing per CCAA, podrem veure que Catalunya ocupa la dècima posició, realment un resultat molt pobre per A una autonomia que volia presentar-se, de fet ho fa encara, exemplar en el terreny sanitari. Fins i tot en termes absoluts el resultat és negatiu perquè el nombre de dosis administrades ens situa en la quarta posició, malgrat que som la segona autonomia pel que fa a població. Per exemple Andalusia ha administrat el 18,4% de les dosis disponibles, i en termes relatius ocupa un cinquè lloc, però amb distribució absoluta amb 25.809 dosis administrades se situa en primer lloc.
L’autonomia que marca la pauta fins ara és Canàries que ja ha aplicat més de la meitat de les 20.835 dosis de les quals disposa i la segueix Astúries quasi amb un 40%. I Galícia amb un 24%. Madrid encara queda més despenjada perquè només ha administrat el 3,2% de les dosis. Es pot constatar que hi ha una gran diferència entre CCAA i aquest fet està donant també lloc a polèmiques perquè la cadena de distribució té subjectes diferents amb responsabilitats diferents des de l’inici de l’arribada de les vacunes fins que aquestes són administrades a la població. És evident que Espanya no té un pla estatal de vacunació i que el ministeri es limita a fer la comptabilitat del que arriba i distribueix però sense intervenir per a res ni vetllar per l’eficàcia del conjunt.
Per arribar a resultats tangibles d’aquí a l’estiu la velocitat de vacunació hauria de multiplicar-se en gran manera. I no està gens clar que aquest objectiu s’assoleixi.