Coronavirus: una nova ona posa en perill als autònoms

L’enquesta realitzada per Autònoms Pimec manifesta la delicada salut de gairebé la meitat dels autònoms de Catalunya davant l’amenaça d’una possible tercera ona de coronavirus. Segons l’estudi, el 85% dels autònoms “no aguantaria” les conseqüències d’una tercera ona de la pandèmia. El 44,1% d’ells tindria problemes, però podria continuar la seva activitat, mentre que el 40,9% es veuria abocat al tancament definitiu. L’àrea especialitzada de la patronal catalana ha constatat en una enquesta, realitzada a 200 professionals entre l’1 i el 3 de desembre, “que la situació dels autònoms és molt més greu que en el conjunt de l’economia”, segons ha explicat en roda de premsa el gerent de l’Àrea Institucional de Pimec, Àngel Hermosilla.

Per això, el punt de partida davant la progressió de la pandèmia en les pròximes setmanes, malgrat haver-se iniciat la vacunació contra el coronavirus, és més negativa. Per aquest motiu 4 de cada 5 autònoms enquestats considera que no pot aguantar més restriccions i un 40,9% creu que hauria de tancar-se davant d’aquesta situació. Les perspectives es mantenen en negatiu per al conjunt del primer semestre de 2021, amb un 48,9% dels autònoms que pronostica problemes financers. “De cara a l’exercici de 2021, un 65,1% dels autònoms anticipa un descens de la seva activitat i un 36,5% veu risc de tancament”, va agregar Ángel Hermosilla.

És conseqüència directa de l’afectació econòmica de la pandèmia i de la falta de suficients recursos directes de les administracions per a compensar els tancaments obligats per les restriccions sanitàries. Al tancament d’enguany, un 47,3% dels autònoms catalans preveu acabar 2020 amb un descens superior al 50% en la seva activitat i fins al 89,3% sofrirà una caiguda en la seva facturació, mentre que el 6,5% assegura que es quedarà igual i el 4,3% preveu acabar 2020 amb una millora en la seva activitat, segons l’informe presentat aquest dimarts per Autònoms Pimec.

En concret, el 18,3% dels autònoms es trobava sense activitat a principis de desembre, i només el 34,5% tenia un 50% o més de la seva activitat normal, quan, si se sumen les pimes, aquest percentatge augmenta fins al 60%. Les conseqüències d’aquest impacte són moltes, però el principal problema que identifiquen els autònoms és el descens de les vendes, seguit dels problemes per a pagar impostos, cotitzacions i subministraments. Amb una possible imminent tercera ona, la situació s’empitjoraria.

La gran reivindicació dels autònoms enfront de les noves restriccions és que l’administració tingui un pla d’ajudes estable. La vicepresidenta d’Autònoms Pimec, Carme García, va reclamar que, davant una eventual tercera ona de la pandèmia, els autònoms tinguin dret a rebre ajudes directes “per a mantenir la supervivència” com han tingut en altres països des del principi de la crisi.

Segons García, la petició d’ajudes ja s’ha traslladat a les administracions, sense que, de moment, hagin rebut respostes concretes, excepte “les petites ajudes que han sortit de la Generalitat”. Després del col·lapse de l’aplicació informàtica per a demanar les ajudes la passada tardor, el Govern es va comprometre a donar 2.000 euros a 116.000 autònoms abans que acabi l’any.

Al tancament d'enguany, un 47,3% dels autònoms catalans preveu acabar 2020 amb un descens superior al 50% en la seva activitat i fins al 89,3% sofrirà una caiguda en la seva facturació Click To Tweet

Pactarà ERC amb Els Comuns i el PSC com acaben de fer a l'Ajuntament de Barcelona?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.