El Fons Monetari Internacional (FMI) pronostica que Espanya serà un dels països més afectats econòmicament per la pandèmia del Coronavirus. L’economista cap de la institució amb seu a Washington, Gita Gopinath, projecta una contracció del 8% en el conjunt de 2020 per a l’economia espanyola, la qual cosa suposa 9,6 punts percentuals menys de l’estimat en la seva més recent estimació de gener. Una profunda caiguda que tant en l’eurozona com a escala mundial només estarà superada per la que sofrirà Itàlia, el PIB del qual registrarà un creixement negatiu del 9,1% enguany.
“Aquesta és una crisi com cap altra, on existeix una incertesa substancial sobre el seu impacte en els mitjans de vida de les persones. Molt depèn de l’epidemiologia del virus, l’efectivitat de les mesures de contenció i el desenvolupament de teràpies i bovines”, va assegurar Gopinath en la presentació del document com a part de les reunions de primavera del Fons i el Banc Mundial, que en la present edició se celebren de manera virtual.
El “Gran Tancament”, segons la frase encunyada pels economistes de l’FMI, “minvarà el creixement de manera dramàtica” enguany amb una caiguda del PIB del 3% per a l’economia mundial. La pandèmia destruirà el 7,5% de l’economia de la zona euro, un col·lapse econòmic sense precedents concentrat en el primer semestre. “Estaríem parlant d’una crisi intensa, però de durada fitada”, apunten fonts del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital valorant les previsions. María Jesús Montero, ministra portaveu, ha apuntat que encara és ràpid per a dirimir la profunditat de la caiguda, si bé va parlar d’una caiguda important, però d’una recuperació també important.
L’FMI es mostra relativament optimista respecte a la capacitat dels països afectats per a frenar la pandèmia i rellançar les seves economies. Se suma als economistes que preveuen una recuperació en forma de V, un enfonsament i repunt fort en seqüència ràpida. En la seva previsió principal, que pressuposa que la pandèmia s’afebleix fortament en el segon semestre del 2020 i que els confinaments puguin ser aixecats gradualment, l’economia mundial es recuperaria amb un creixement del 5,8% en el 2021 gràcies als grans paquets d’estímuls fiscals i monetaris ja en marxa, el valor total dels quals frega els vuit bilions de dòlars.
En la seva revisió de les constants vitals macroeconòmiques espanyoles, l’organisme amb seu a Washington preveu que la inflació torni a terreny negatiu en 2020, arrossegada per la menor activitat econòmica. A diferència de la resta de grans països d’Europa occidental, a Espanya l’IPC tancarà l’any en taxes negatives: -0,3%, enfront del 0,3% d’Alemanya i França o el 0,2% d’Itàlia. Pesi a l’enfonsament del turisme, la balança espanyola per compte corrent (l’indicador que mesura els intercanvis de béns, serveis i rendes amb la resta del món) millorarà, passant del 2% de 2019 al 2,2% enguany i al 2,4% en 2021. Encara que el Fons no ofereix dades desagregades, pot tractar-se d’una caiguda brusca de les importacions derivada de la crisi de consum, mentre que les vendes a l’exterior capejaran millor el temporal.