El president del govern d’Espanya, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dissabte que a partir d’avui fins al dijous 9 d’abril totes les empreses d’activitats no essencials han d’estar totalment paralitzades. La solució per fer front a aquesta aturada obligatori des del punt de vist salarial se soluciona, segons el govern, gràcies a un permís retribuït recuperable. Aquesta figura inaudita fins ara, ha explicat el govern que consisteix que, un cop cessi la restricció a l’activitat, aniran recuperant les hores de treball no exercides de manera gradual i espaiada en el temps. Aquests permisos retribuïts no impedeixen a les empreses continuar realitzant ERTO (Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació). Cal destacar que queden exclosos d’aquests permisos els empleats que realitzen teletreball, els que estan afectats per un ERTO, els que estan de baixa i aquells que gaudeixen de permisos de maternitat o paternitat.
La recuperació de les hores de treball es podrà fer efectiva des de l’endemà de la finalització de l’estat d’alarma fins al 31 de desembre de 2020. Aquesta recuperació ha de negociar-se en un període de consultes obert a l’efecte entre l’empresa i la representació legal de les persones treballadores, que tindrà una durada màxima de set dies.
En el cas que no hi hagi representació legal de les persones treballadores, la comissió representativa d’aquestes per a la negociació el període de consultes estarà integrada pels sindicats més representatius i representatius del sector a què pertanyi l’empresa i amb legitimació per formar part de la comissió negociadora del conveni col·lectiu d’aplicació.
Abans d’especificar les activitats no afectes al decret, cal destacar que aquelles empreses que estiguin duent a terme el treball sota la modalitat del teletreball, podran continuar de la mateixa manera. Estableix també en aquest cas que els treballadors conservaran el dret a la retribució els hagués correspost d’estar prestant serveis amb caràcter ordinari, incloent-hi el salari base i complements salarials.
Totes aquelles empreses imprescindibles per garantir la cadena d’alimentació seran considerades activitats essencials. És a dir, podran romandre operatives totes aquelles empreses que participin del procés que va des de la producció de l’aliment fins a la comercialització per a consum. Això inclou a agricultors, ramaders, pescadors o altres productors del sector primari. També a aquelles companyies que realitzin serveis de processament d’aliments o que estiguin encarregades de la seva distribució en l’àmbit de transport.
D’altra banda, totes aquelles empreses relacionades amb els serveis sanitaris i de cura a les persones també són considerades com a activitat essencial. Per tant, això afecta les botigues d’alimentació d’animals domèstics, farmàcies, els centres mèdics, òptiques i ortopèdies. En aquest sentit, també té afectació amb tota aquella empresa vinculada amb els productes d’higiene, farmàcia, medicaments, equips de protecció sanitària, alimentació i tabac.
cal destacar que aquelles empreses que estiguin duent a terme el treball sota la modalitat del teletreball, podran continuar de la mateixa manera Share on XPer tal de mantenir la cadena de subministraments i de venda a consumidor, tots aquells transportistes de persones i mercaderies que realitzaven activitat des de la declaració de l’estat d’alarma podran seguir exercint. A més, el decret protegeix activitats de proveïment i de subministrament d’energia elèctrica, de productes derivats del petroli i gas natural.
Els mitjans de comunicació, sota indicació de president Pedro Sánchez també s’inclou dins d’aquest conjunt d’empreses de les quals serà permès durant aquests dies la seva activitat empresarial.
A més d’aquestes activitats anteriorment esmentades, s’inclou com essencial els serveis funeraris, les empreses de telecomunicacions, els serveis d’atenció a les víctimes de violència masclista, serveis financers, treballadors de la llar i cuidadors, treballadors de seguretat, advocats, notaris, serveis d’assessoria per a empreses i les forces i cossos de seguretat de l’Estat.
30