Atles de Cures Pal·liatives a Europa 2019. Espanya al mateix nivell que Geòrgia

És bastant insòlit que un instrument tan important com és l’Atles de Cures Pal·liatives a Europa en la seva última versió de l’any passat, no sigui un material bàsic en el Congrés dels Diputats a l’hora de debatre el projecte de llei sobre l’eutanàsia.

La realitat que mostra l’Atles de la situació espanyola és més aviat penosa, i situa el nivell de les cures pal·liatives espanyoles a la mateixa alçada que països tan poc desenvolupats com pugui ser Geòrgia, Moldàvia, i molt per sota d’estats que tenen menor desenvolupament econòmic, com és el cas de Polònia.

En concret, el nombre d’unitats d’atenció pal·liativa per a 100.000 habitants, en el cas espanyol és la meitat en comparació al polonès. La Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL) ha fet públic que cada any moren 80.000 persones que necessitarien aquest tipus d’atenció per evitar que el sofriment acompanyés l’última etapa de la seva vida.

Malgrat totes aquestes evidències, el Congrés dels Diputats no té previst abordar aquesta qüestió, que òbviament no resol la llei de l’eutanàsia. D’altra banda, no es pot presentar com a opció haver d’escollir entre el sofriment de l’última etapa de la vida o l’homicidi legal a càrrec d’un metge.

És evident que el propòsit que mou a legislar l’eutanàsia està és una intenció benèfica, però també ho és que el resultat pràctic comporta una reducció de despesa per part de l’estat: el que no es gastarà en cures pal·liatives, ni en les atencions mèdiques dels que decideixen morir, ni en les pensions que s’eviten. I aquesta evidència resulta sospitosa.

En tots els països del món, i evidentment a Europa, hi ha una resistència a legislar en aquest sentit. De fet, el primer país que ho va fer a inicis d’aquest segle va ser Holanda, i només han seguit el mateix camí els altres dos estats del Benelux, Bèlgica i Luxemburg.

Ho va intentar Portugal el 2018, però la llei va ser refusada perquè junt amb els diputats catòlics van votar els del partit comunista portuguès, que continua tenint una força important. De fet, en termes relatius, és l’organització comunista amb més pes electoral a Europa. La raó per a aquest vot contrari és constatar que l’eutanàsia afecta sobretot a les persones de menors ingressos i que en aquest sentit constitueix un signe més de discriminació.

El Partit Comunista espanyol, que està integrat a l’aliança d’Izquierda Unida amb Podemos, no manté la mateixa posició que els seus correligionaris portuguesos. La posició del Partit Comunista Portuguès (PCP) no és un fet extraordinari en l’altre extrem de la visió política, ja que el Tribunal Suprem dels EUA va establir el 1997 que l’eutanàsia és una via per coaccionar als més dèbils i dependents.

Cada any moren 80.000 persones que necessitarien cures pal.liatives per evitar que el sofriment acompanyés l’última etapa de la seva vida Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.