El president Quin Torra ha anunciat, en una declaració institucional al Palau de la Generalitat, que convocarà eleccions després de l’aprovació dels pressupostos del Govern en el Parlament.
En un dur discurs contra ERC, a la que ha acusat de deslleialtat, Torra ha afirmat: “Aquesta legislatura ja no té recorregut polític”. Ha acusat Esquerra de no informar-lo de la seva decisió de deixar-lo sense la seva acta de diputat i de tenir una estratègia absolutament diferent de la de JxCat. “El Govern, cap Govern pot funcionar sense unitat, sense una estratègia comuna i compartida en qüestions fonamentals i sense lleialtat entre socis”, ha afirmat. “La legislatura no té més recorregut si no es refà la unitat”, ha afegit. “Fa falta un Govern que no defalleixi davant els cops d’un Estat que ha deixat de ser autoritari ni repressor”.
Torra ha encarregat al vicepresident, Pere Aragonès, que porti els pressupostos al Parlament per a la seva aprovació, i ha anunciat que manté l’entrevista el 6 de febrer amb Pedro Sánchez, per comprovar si l’Executiu espanyol vol “posar fi a la repressió i respectar els principis democràtics més elementals”. Finalment, ha anunciat les eleccions com una oportunitat de “renovar el mandat polític del 21-D”, de les últimes eleccions catalanes i que “els ciutadans decideixin noves majories i confiances”.
El plantejament de Torra, però, presenta nombrosos punts febles perquè està pendent la seva inhabilitació per part del Tribunal Suprem com a President de la Generalitat. Si aquesta es produís abans de l’aprovació dels pressupostos, Torra hauria de cedir immediatament el seu lloc al vicepresident, que no tindria capacitat legal per convocar eleccions, a no ser que es produís una crisi de govern i un buit de poder, creant un fet inèdit en el Parlament, perquè aleshores la cambra hauria d’escollir un nou president d’entre els seus membres, cosa difícil donada la ruptura prèvia entre l’independentisme. És clar que de rebot podria acabar configurant-se un tripartit. Però avui aquest escenari, teòricament possible, és encara política ficció.
D’altra banda, si Torra convoca eleccions aquestes només són efectives a partir del moment en que el Parlament es dissol, i per tant queda sense efecte el tràmit dels pressupostos, que decaurien per tornar a la casella de sortida.
Cal no confondre l’anunci que pugui fer el president d’una hipotètica data d’eleccions amb la convocatòria efectiva de les mateixes. L’anunci en si mateix no representa res fins que el president realment dissolgui el Parlament. Tot plegat, per tant, fa molt complicada la situació i la deixa en gran manera a l’albor del Tribunal Suprem.