Abans de la declaració en el Consell de Ministres del dia d’avui, en diversos mitjans s’ha filtrat la decisió de l’Executiu per a pujar un 0,9% les pensions. Mitjançant un Reial Decret Llei, la formació de Pedro Sánchez es comprometrà a dur a terme tal increment.
Per a això, els socialistes confien a aconseguir un acord amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per tal de que a la segona votació s’abstinguin per a poder formar un govern. En referència a la seva aplicació, el Govern té com a opció més probable la suspensió de l’article 58 de la Llei General de la Seguretat Social, que fixa una pujada de les pensions del 0,25%, i la posterior pujada del 0,9% una vegada hi hagi Executiu.
Una altra de les alteratives que es baixessin l’aplicació de l’actual índex de revaloració de les pensions (0,25%) perquè, una vegada que es constitueixi l’Executiu, s’adopti la pujada restant fins a arribar al 0,9% previst en el Pla Pressupostari. No obstant això, també hi hauria la possibilitat, encara que menys probable, que l’Executiu aprovi aquest divendres la pujada del 0,9% enviada a Brussel·les per a 2020.
Magdalena Valerio, ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, va ressaltar últimament que existia “una garantia absoluta” que pugessin un 0,9% l’any vinent, amb efectes d’1 de gener de 2020.
En 2019, l’índex de revaloració de les pensions es va suspendre després d’aprovar la pujada de l’1,6% de totes les pensions en línia amb la pujada dels preus. Aquesta fórmula, vigent des de 2014 i recollida en la Llei de Pensions de 2013, indexava la revaloració anual de les pensions a una fórmula que contemplava la salut dels comptes de la Seguretat Social.
En matèria de pensions, també quedarà per veure què passa amb el factor de sostenibilitat, fórmula encaminada a vincular la quantia de les pensions a l’evolució de l’esperança de vida, que hauria d’haver entrat en vigor l’1 de gener de 2019 i que es va posposar fins a 2023.