En el cas d’un Brexit dur, Espanya seria una de les grans afectades. El país ibèric té un superàvit comercial de béns amb el Regne Unit de 7.528.000 d’euros. De succeir una sortida brusca amb la Unió Europea les exportacions es veurien greument afectades. En el cas del turisme, actualment els serveis turístics representen al voltant d’un 32% de totes les exportacions, segons les dades de l’ICEX. Els britànics lideren el turisme a Espanya, arribant a la xifra de 10,5 milions en només mig any.
Segons càlculs de l’FMI el producte interior brut del Regne Unit patiria un retrocés proper al 4%, xifra molt similar a la d’Irlanda. La Unió Europea en el seu conjunt veuria com el seu creixement econòmic retrocedeix al voltant de l’1,5% i Espanya perdria al voltant d’un 0,25% en un moment crític en el qual necessita més creixement per a la creació d’ocupació i ajustar els nostres comptes públics.
Tot i no tenir un gran impacte mediàtic, un altre dels possibles efectes col·laterals a Espanya és el tall de finançament a les pimes britàniques. La sortida del Regne Unit suposarà una limitació en el finançament dins dels programes europeus, representant una restricció significativa per al desenvolupament de l’R+D en aquest país. Segons dades oficials, en el període 2014-2016, el país britànic va ocupar el segon lloc per volum de participació en les convocatòries de l’H2020, sent les 4 universitats que més fons reben britàniques, com són la Universitat de Cambridge, el College London, l’Imperial College London i la Universitat d’Oxford.
I és que el país britànic és el segon partner més important d’Espanya en termes de projectes conjunts en el marc de l’H2020, amb gairebé 2.300 des del seu començament. El Brexit, a més de crear aquest problema econòmic, també pot traduir-se en un fre per a la innovació en limitar l’accés tant al coneixement com a la possibilitat de compartir expertise.