Mario Draghi, a final del seu mandat, ha anunciat mesures per frenar la desacceleració econòmica que està patint la Unió Europea. Alhora, el president del Banc Central Europeu (BCE) demana als països que utilitzen la política fiscal de manera contracíclica. El cicle expansiu que va donar principi a mitjans del 2013 s’està desinflant a la zona euro i una major despesa pública o una rebaixa d’impostos (ara que els tipus d’interès estan enfonsats) pot ajudar a contrarestar aquesta desacceleració.
En un context de guerra comercial, un Brexit imminent, una inflació que no creix prou i la Unió Europea desaccelerant progressivament, el Banc Central Europeu no ho té fàcil per sortir de l’embolic. Mario Draghi s’ha dirigit als països que encara tenen marge fiscal per implementar polítiques fiscals expansives. Aquest conjunt estaria format, entre altres, per Àustria, Països Baixos i Alemanya).
“Encara creiem que la probabilitat d’una recessió a la zona euro és petita. Però aquesta va en augment”, assegura el mandatari europeu. A més de l’àmbit fiscal, el president del BCE rebaixa la facilitat de dipòsit -el que cobra a les entitats financeres per deixar els seus fons inactius- del -0,4% actual al -0,5%. Aquesta mesura, la primera baixada de tipus a l’eurozona des de març de 2016, es donava per segura.
D’altra banda, la compra de deute s’ha tornat a recórrer després de gairebé un any sense fer-la servir. La quantia de les compres, de 20.000 milions al mes, és inferior a l’esperada. Però a canvi, no té data de caducitat: les adquisicions acabaran “poc abans que comencin a pujar els tipus d’interès”, diu el comunicat. Això pot significar molt, molt de temps, en què el BCE seguirà injectant diners en l’economia.
Quant als tipus d’interès, Draghi assegura que “continuaran en els seus nivells actuals o més baixos fins que la perspectiva d’inflació convergeixi de forma robusta a un nivell proper, però per sota del 2”. Per tant, s’espera que es mantinguin en els nivells actuals fins que s’estimula realment la inflació.
Davant la desconfiança d’Alemanya sobre les mesures del BCE, països com França o Espanya han donat ple suport a Draghi. Nadia Calviño va admetre que la política monetària li queda “poc recorregut per tenir impacte”, i ha recordat que aquesta no pot reactivar l’economia per si sola, sinó que és necessària també la participació de la política fiscal. “No hi ha polítiques que no tinguin contraindicacions o efectes secundaris”, va dir la ministra en funcions sobre els baixos tipus d’interès.