Segons un estudi de Bloomberg, igual que el 2014, l’empresa més valuosa del món amb una capitalització borsària de 538.403 milions d’euros torna a ser Apple. Empresa que ha presentat una evolució increïble, tenint en compte que el 2007 no se situava ni entre les 100 empreses més grans del món. Completen el podi Alphabet, és a dir, Google i Microsoft. Aquestes tres companyies són un bon reflex de la situació econòmica actual a on els Estats Units continua sent el líder indiscutible gràcies en gran mesura a l’embranzida que ha agafat el sector tecnològic davant els nous avenços.
Si ampliem la perspectiva cap a les 50 empreses amb més capitalització borsària del món, veiem que la tònica present en les tres primeres corporacions es manté també en aquesta classificació. En aquesta llista de mig centenar d’empreses apareixen 33 empreses americanes, i el segueixen la Xina amb 8 empreses i Suïssa i el Regne Unit amb 3 tres empreses cadascuna. Aquesta gran concentració empresarial al voltant dels Estats Units no ha estat el fil dominant, d’una forma tan evident, durant els últims anys, on els països europeus hi havien situat més empreses i a on la Xina s’havia assegurat almenys una empresa dintre el Top 10. S’observa també com el sector més representatiu és el tecnològic amb 14 empreses entre les 50 empreses més grans.
L’empresa que ha escalat més posicions respecte a l’any passat ha estat també una tecnològica, Amazon, que passa de la 43 a la 6 posició. Facebook que se situa just per darrere d’Amazon també puja, en aquest cas 13 posicions.
Les empreses energètiques són les que sofreixen un retrocés més gran respecte el 2014. El motiu principal és la davallada del preu del petroli. Per exemple, l’empresa Exxon Mobil, la qual ocupava l’any 2014 la 2 posició, en l’actualitat ha baixat fins a la cinquena. Altres exemples d’aquesta davallada de les empreses energètiques són Petrochina, la qual se situa en el lloc 17, quan en els últims anys s’havia situat entre les 10 primeres empreses i la Royal Schell, petroliera que també baixa, en el seu cas 24 posicions.
I les empreses espanyoles?
Entre les 50 primeres empreses del món no apareix cap empresa espanyola, cal ampliar doncs el marc d’observació fins a les 100 primeres empreses. Inditex, que és el valor amb una major cotització a l’Ibex 35 amb 107.250 milions, puja de la posició 90 fins a la 65 dintre les empreses més cotitzades del món i apareix com la primera espanyola. En canvi, les tres empreses espanyoles que segueixen a Inditex han patit una evolució contrària al gegant tèxtil, perdent posicions dintre la classificació. Banco Santander baixa del lloc 69 al 114, Telefònica, que fa alguns anys va arribar a situar-se entre les 50 empreses més valuoses, passa del lloc 140 al 166 i el BBVA que es deixa 37 posicions.
1 comentari. Leave new
Esta molt bé aquesta pàgina !