Es dispara el nombre d’ERO a Catalunya

Els ERO, acomiadaments per expedients de regulació d’ocupació, registrats en els sis primers mesos de Catalunya han igualat al total del 2018. Aquest repunt, que suposa un creixement del 80,5%, ha estat publicat per l’Observatori del Treball. Dels 2.337 treballadors afectats, 600 pertanyen a l’ERO realitzat per Nissan.

Ja en el mes de maig van saltar les alarmes en publicar-les dades dels primers mesos de l’any. Chakir el Homrani, conseller de Treball de la Generalitat, va assegurar que no reflectien un canvi de tendència del mercat. Dos mesos més tard se segueix consolidant el creixement d’expedients de regulació d’ocupació. La tònica de la Generalitat segueix sent la mateixa. Josep Ginesta, en aquest cas, intenta enfocar-ho des d’un punt de vista més optimista afirmant que “el que es veu en les xifres són processos de reestructuració o reconversió com el de Nissan i altres qüestions molt puntuals”. El secretari general de Treball creu que no és “una situació preocupant”, ja que les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) no reflecteixen aquesta situació.

El context del nombre creixent d’ERO és el del retrocés de l’activitat industrial a Catalunya. En termes interanuals el PIB de la indústria es va reduir en un 0,8% el primer trimestre de l’any. De fet com s’aprecia en la informació adjunta, la majoria dels ERO presentats aquest any corresponien a empreses industrials com Nissan, Calsonic o Total. En les xifres d’ERO a Catalunya no es tenen en compte els expedients que es presenten a Madrid perquè afecten més d’una comunitat com el de CaixaBank, Santander, Vodafone o Dia. D’altra banda, en els últims mesos diverses empreses del sector dels VTC (vehicles de transport amb conductor) van realitzar el ERO més gran a Catalunya dels últims anys. Més de 3.500 treballadors s’han vist al carrer per les regulacions del sector del Govern de la Generalitat.

En el sector primari, a finals del mes de març, es va comunicar un ERO per a més del 10% de la plantilla de Codorniu. El productor de cava va anunciar l’acomiadament de 79 operaris per a “focalitzar els recursos” del negoci.

No obstant això, el sector dels serveis tampoc s’escapa. Solvia, immobiliària la propietat pertany al 20% per Banc Sabadell i el restant d’Inrum, ha comunicat la intenció de realitzar un acomiadament col·lectiu. Segons alguns mitjans de comunicació, cosa que ni ha afirmat ni desmentit l’entitat, l’ERO podria arribar als 740 treballadors. Durant el termini legal de 15 dies, l’entitat està negociant amb els representants sindicals per procedir amb els acomiadaments. D’altra banda, Santander també es troba en aquesta llarga llista d’ERO: acomiadarà un de cada vuit persones a tot Espanya, de les quals 310 treballadors es troben a Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.