No n’hi ha prou en tancar les aixetes per estalviar aigua. Hi ha molts detalls quotidians que tenen a veure amb la quantitat de consum hídric i dels quals no sempre som conscients. Un d’ells és l’alimentació i per extensió la cistella de la compra.
La cistella de la compra pot ser més o menys compromesa amb el medi ambient en funció dels ingredients que inclogui. El 70% del consum mundial d’aigua dolça es produeix dins de la indústria alimentària, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). I no és igual la quantitat d’aigua necessària per conrear i elaborar uns aliments que uns altres, com recorda l’Associació de Productors Hortofructícoles de Val Venosta (VI.P) en la seva campanya per a la difusió de l’alimentació saludable i sostenible.
Per exemple, segons dades de la Fundació Aquae, calen 15.400 litres d’aigua per produir 1 quilo de vedella i 8.700 litres per a 1 kg de be. La indústria càrnia és una gran consumidora d’aigua. Però hi ha altres xifres cridaneres: mig quilo de mantega necessita uns 2.700 litres d’aigua per a la seva elaboració i mig quilo de formatge, 2.500 litres, mentre que una sola hamburguesa elaborada amb una picadora de carn requereix 2.400 litres.
Segons els experts, mantenir una dieta mediterrània afavoreix una menor petjada hídrica a les llars, ja que es dóna protagonisme a aliments que requereixen menys aigua, com el peix o les fruites i verdures. Per exemple, la producció d’una taronja requereix 50 litres; una patata, 25 litres; i un enciam o un tomàquet necessiten 13 litres d’aigua en tot el seu procés de cultiu, emmagatzematge, transport …
Són xifres que conviden a prendre consciència de l’impacte de l’activitat de l’home sobre el medi ambient i en la cistella de la compra. Uns efectes que la responsabilitat de consumidors i productors pot minimitzar. És el cas de VI.P- Val Venosta, associació en la qual s’inclouen set cooperatives situades als Alps Italians, amb 5.200 hectàrees que treballen 1.700 agricultors sota una filosofia de màxim respecte a la naturalesa d’aquest enclavament i dels seus cultius.
Aquest col·lectiu és un dels més grans productors de poma europeus i ha aconseguit reduir la seva petjada hídrica un 86% respecte a la mitjana. Per produir un quilo de les seves Pomes Val Venosta, compost per 5-6 peces, venudes a granel i consumides en fresc, es requereixen 63 litres d’aigua. Mentre que, seguint els mètodes de producció estàndard, una sola poma requereix una mitjana de 70 litres.