107 objectius per regenerar, renovar, transformar i aixecar Catalunya: INSTITUCIONS POLÍTIQUES I ORGANISMES AUTÒNOMS

L’objectiu és fer present com de necessari és assumir i assolir per part de la societat, les institucions i els partits polítics uns objectius concrets que permetin transformar Catalunya en el màxim i millor sentit del mot.

Els 107 objectius han estat fruit de reflexió i debat en el sí de Converses, però no tenen cap pretensió dogmàtica. Considerem que són bons, però ni inamovibles o inmillorables.

Per aquesta raó et cridem a fer arribar el teu punt de vista, a participar en aquest debat gradual i a distància, i que un cop finalitzat tindrà un resultat més concret en la trobada i conversa de tothom que hi hagi participat, amb la finalitat de disposar d’un projecte per a Catalunya suprapartidista i resultant de la més àmplia participació que pugui presentar qualsevol altre projecte.

Si estàs interessat en participar en el debat o formular observacions escriu a:

admin@concatconverses.cat

Objectiu 17: INSTITUCIONS POLÍTIQUES I ORGANISMES AUTÒNOMS

96. Catalunya és amb diferència la comunitat autònoma que disposa de més competències, en total 189. La segueixen a distància Andalusia i Galícia amb 155 i 154 respectivament. Malgrat això, el Govern de Catalunya fa temps que no les exerceix en tota la seva dimensió. Quelcom semblant succeeix amb el desenvolupament de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que en molts dels seus aspectes roman inèdit. Exhaurir fins als seus límits les capacitats d’autogovern és una tasca imperativa. Com ho és revisar en termes comparatius i en relació amb el Govern espanyol l’infrafinançament que en relació amb aquestes competències pateix Catalunya.

97. Una llei electoral per a Catalunya inspirada en el sistema alemany, que fa possible l’elecció directa de cada diputat per al 50% de la Cambra, i alhora és proporcional per a l’altre 50%. D’aquesta manera s’uneixen dos avantatges: empoderar millor l’elector perquè ja disposa d’un diputat nominal i concret a qui acudir, i que respon directament al seu electorat, i alhora mantenir l’obligada proporcionalitat constitucional. La llei introduirà la possibilitat de la consulta revocatòria a mig mandat del president de la Generalitat i d’alcaldes de les principals poblacions. També es legislarà per procurar la democratització de les diputacions, avui sostretes a tot coneixement per part dels ciutadans

98. Cal reduir la partitocràcia i incentivar la participació ciutadana, entre altres raons per posar fi a la creixent abstenció: en les eleccions del 2021 al Parlament de Catalunya només va votar el 53,5% del cens. En aquest sentit, es legislarà i es desenvoluparà un programa concret de mesures. Una d’elles serà la de reduir les actuals subvencions als partits polítics i obligar al preceptiu rendiment de comptes per part del govern de la Generalitat, Diputacions, Consells Comarcals i Municipals. Per al govern de Catalunya, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments d’aquesta ciutat, i els majors de 150.000 habitants, la preceptiva presentació de resultats serà prèviament auditada i informada per una instància independent, reduir les exigències per a la presentació d’una Iniciativa Legislativa Popular i millorar substancialment la informació i la transparència.

99. Augmentar l’eficiència de la despesa pública. Tot i que els recursos són escassos, l’administració de la Generalitat té una reduïda eficiència en l’execució de la despesa pública, que ha de ser corregida immediatament. Per situar un exemple, Catalunya va deixar de gastar més de 300 milions dels quals disposava dels fons Covid. Així mateix, s’introduiran indicadors d’eficiència de manera de millorar la relació entre despesa mateixa de l’administració i prestacions finals en serveis i en recursos econòmics.

100. Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. Establir la legislació adequada per aconseguir la progressiva reducció i rejoveniment de la plantilla de TV3, i la independència i neutralitat política dels seus responsables. Un Consell de nova elecció vetllarà per la independència del mitjà i la correcta representació de la realitat de Catalunya per garantir que aquest servei públic no adoctrini. De totes maneres no s’ha de descartar passar de l’actual titularitat pública, a una altra societat de titularitat social. No és propi en una societat democràtica que els governs tinguin la titularitat dels mitjans de comunicació. Si aquella característica es va eliminar dels mitjans escrits quan la fi del franquisme, no s’entén perquè s’hagi de mantenir a televisió.  La ràdio ha de quedar limitada a un canal oficial d’informació i avisos.

101. La Sindicatura de Comptes efectuarà amb caràcter d’urgència una intervenció en la comptabilitat de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, i específicament de TV3 i Catalunya Ràdio, i facilitarà al Parlament els resultats, que es faran públics. Totes les retribucions, pagaments i contraprestacions, tant al personal propi com extern, així com de les empreses proveïdores de béns i serveis es faran públics, seran coneguts, sense excepcions.

107 objectius per regenerar, renovar, transformar i aixecar Catalunya: DRETS I DEURES

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.